Dlaczego mamy ograniczony dostęp do zdrowej żywności?
Żałujesz, że mamy ograniczony dostęp do dobrej, zdrowej, tradycyjnej żywności? Oto przyczyna takiego stanu rzeczy!
Wyobraź sobie rolnika majÄ…cego niewielkie gospodarstwo. Jego pola sÄ… obsiane zbożami, z których chciaÅ‚by zrobić mÄ…kÄ™, a nastÄ™pnie tradycyjny, wiejski chleb. Chleb mógÅ‚by sprzedawać sÄ…siadom i zaopatrywać sklepy w sÄ…siednich miejscowoÅ›ciach. Wszyscy byliby zadowoleni – rolnik, że ma pracÄ™, odbiorcy – że majÄ… dostÄ™p do dobrego chleba. Jednak coÅ› stoi na drodze…
…Unia Europejska?
MaÅ‚e gospodarstwa rolne sÄ… obwarowane tak restrykcyjnymi prawami, że sprostanie im jest niemal niemożliwe. Informacje podawane na wielu serwisach internetowych mówiÄ…, że powodem sÄ… regulacje unijne. Jednak ZwiÄ…zek PrzedsiÄ™biorców i Pracodawców (ZPP) przyjrzaÅ‚ siÄ™ temu bliżej. „ZPiP przeanalizowaÅ‚ dyrektywy unijne i regulacje obowiÄ…zujÄ…ce w innych krajach UE. Wynik jest druzgocÄ…cy dla polskiego rzÄ…du – absolutna wiÄ™kszość represyjnych regulacji to nie unijne dyrektywy, tylko pomysÅ‚y naszych biurokratów„. *
Kampania