
Dlaczego mamy ograniczony dostęp do zdrowej żywności?
Żałujesz, że mamy ograniczony dostęp do dobrej, zdrowej, tradycyjnej żywności? Oto przyczyna takiego stanu rzeczy!
Wyobraź sobie rolnika mającego niewielkie gospodarstwo. Jego pola są obsiane zbożami, z których chciałby zrobić mąkę, a następnie tradycyjny, wiejski chleb. Chleb mógłby sprzedawać sąsiadom i zaopatrywać sklepy w sąsiednich miejscowościach. Wszyscy byliby zadowoleni – rolnik, że ma pracę, odbiorcy – że mają dostęp do dobrego chleba. Jednak coś stoi na drodze…
…Unia Europejska?
Małe gospodarstwa rolne są obwarowane tak restrykcyjnymi prawami, że sprostanie im jest niemal niemożliwe. Informacje podawane na wielu serwisach internetowych mówią, że powodem są regulacje unijne. Jednak Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) przyjrzał się temu bliżej. „ZPiP przeanalizował dyrektywy unijne i regulacje obowiązujące w innych krajach UE. Wynik jest druzgocący dla polskiego rządu – absolutna większość represyjnych regulacji to nie unijne dyrektywy, tylko pomysły naszych biurokratów„. *
Kampania