Przepis na majonez domowy według Pięciu Przemian
Zapraszam na domowy majonez:-) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest takie trudne i czasochłonne.
Majonez domowy
Składniki:
Z – 1 całe jajko
M – 1 łyżeczka musztardy
W – sól
D – sok z ½ cytryny
O – 1 łyżka świeżego koperku
Z – ¾ szklanki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Jajko wbić do naczynia, dodać musztardę, sól, sok z cytryny oraz koperek. Zmiksować. Następnie nadal miksując wlewać olej wartkim strumieniem.
Gdyby majonez się jednak zwarzył, to zaczynamy wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.
Tego rodzaju majonez jest pyszny i nadaje się do wszystkiego; sałatek, kanapek, pasztetów itp.
Uwaga:
Majonez z innymi olejami, poza słonecznikowym, czasami się jednak warzy, chociaż jest to rewelacyjny przepis i do zwarzenia dochodzi bardzo rzadko, gdyby jednak tak się stało… to musimy zacząć wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.
Tekst pochodzi ze strony www.wKuchniPieciuPrzemian.pl