Kiszonki na zdrowie i urodÄ™
Kiszona kapusta czy ogórki to jedne z najlepszych produktów, które możemy spożywać w chłodniejszych porach roku. Kiszonki zawierają w sobie nie tylko witaminy, ale i bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnym probiotykiem.
Zalety kiszonek
Kiszonki to samo zdrowie. Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji pozytywnie wpływa na florę bakteryjna w jelitach i dzięki temu wzmacnia nasz system immunologiczny. Jednak to nie jedyna zaleta kiszonek!
- Kiszonki to znakomite źródło witamin z grupy B, które regulują metabolizm i wzmacniają organizm. Znajdziemy w nich także duże ilości witamin A,C,E i K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
- Kiszone warzywa zawierają mnóstwo błonnika, który pobudza do pracy jelita i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi.
- Kiszonki są niskokaloryczne. Jeden, średniej wielkości kiszony ogórek to tylko 12 kcal. Jest to spowodowane działalnością bakterii mlekowych, które przekształcają cukier zawarty w warzywach i owocach w kwas mlekowy.
- Woda z kiszonek jest równie wartościowa co same kiszone produkty, gdyż w procesie fermentacji wszystkie cenne składniki przenikają również do soku.
- Najlepsze są kiszonki wykonane samodzielnie. Robione w sposób przemysłowo zazwyczaj zawierają środki konserwujące lub przyspieszacze. Zdecydowanie lepiej kupić kapustę czy ogórki i przygotować kiszonki samodzielnie.
Co można kisić?
Do kiszenia najlepiej nadadzą się produkty z wysoką zawartością cukru i wody. Oprócz najpopularniejszych warzyw takich jak kapusta i ogórki, ukisić można też:
- buraki,
- kalafior,
- marchew,
- cebulÄ™,
- czosnek,
- paprykÄ™,
- a także takie owoce jak cytryny, śliwki, jabłka czy gruszki.
Produkty powinny być świeże i dojrzałe.
Proces robienia kiszonek
Kiszenie jest niezwykle proste. Należy włożyć warzywa lub owoce do słoja i zalać je solanką. Tylko kapustę przygotowuje się nieco inaczej:
- Szatkuje się ją, soli, ugniata i czeka aż puści sok.
- Dodajemy również zioła takie jak koper, ziele angielskie, a także czosnek, cebulę i chrzan.
- Przez pierwsze dni słoik powinien być trzymany w temperaturze około 17-18 stopni Celsjusza i koniecznie musi być otwarty.
- Potem należy go zamknąć, żeby zabezpieczyć produkt przed rozwojem pleśni i przenieść w chłodne miejsce, by zastopować fermentację.
Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych, poznaj przepis, który zachwycił niejedno podniebienie: Przepis na domowe ogórki kiszone >>
Kiszonki to skuteczny i smaczny sposób na wzmocnienie odpornoÅ›ci w okresie jesienno-zimowym. Kiszonki w diecie – to siÄ™ zwyczajnie opÅ‚aca, bo możemy je przygotować samodzielnie w domowym zaciszu.
Jeśli szukasz gotowych kiszonek, sprawdź produkty cenionej firmy BioFood >>