Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze
Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych produktów, o który warto uzupełnić swoją dietę. Nie bez powodu zdobywa ona coraz większą popularność. Należy do grona superfoods, czyli składników o najlepszym wpływie na organizm człowieka. Pozyskuje się ją z łuskanych ziaren prosa, które uprawiane są od setek lat, także w Polsce. Dlaczego tak istotne jest spożywanie tej kaszy?
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszym produktów zbożowych. Znaczenie jej składników odżywczych w zdrowej diecie jest kluczowe dla każdego człowieka. W jakich przypadkach szczególnie ważne jest wprowadzenie jej do jadłospisu?
Słaba odporność
Kasza ta ma właściwości antywirusowe, które wspaniale działają na układ odpornościowy. Oprócz tego zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ten produkt jest odpowiedni dla każdego, ponieważ nie zawiera alergenów takich jak gluten.
Choroby układu pokarmowego
Idealnie nadaje się dla osób z problemami układu pokarmowego. Może pomóc przy stanach zapalnych jelit, biegunce czy niestrawności. Często tego typu dolegliwości pojawiają się u osób nietolerujących glutenu. Kasza jaglana go nie zawiera, więc może być idealnym źródłem węglowodanów dla osób chorujących na celiakię.
Bóle stawów
Osoby z problemami ze stawami także powinny zainteresować się właściwościami kaszy jaglanej, ponieważ ma ona wysoką zawartość krzemu. Dodatkowo wpływa on na zdrowie i kondycję włosów, skóry i paznokci, co jest dodatkowym atutem.
Oprócz wielu składników odżywczych, które idealnie wpływają na stany zapalne czy choroby układu pokarmowego, kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające. Czyni ją to idealnym produktem do spożywania w chłodne dni. Jest także dobrym zamiennikiem wysokokalorycznych dodatków do obiadu dla osób na diecie.
Przeciwwskazania do spożywania kaszy jaglanej
Ważne jest także ustalenie, kto nie powinien spożywać kaszy jaglanej. Na szczęście w tym przypadku nie ma zbyt wielu ograniczeń. Jest ona delikatna dla żołądka, co sprawia, że nie ma wielu przeciwwskazań do jej spożywania. Kasza jaglana może być wprowadzana do diety dzieci już od 4 miesiąca życia. Można połączyć ją z warzywami i mięsem lub stworzyć wersję na słodko z owocami.
Kasze jaglane – duży wybór »
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze jakie zawiera kasza jaglana pozwalają jej być jednym z najzdrowszych produktów. Jej największą zaletą jest to, że jej białko zawiera wiele cennych dla organizmu aminokwasów, takich jak metionina, leucyna czy izoleucyna. W tym rodzaju kaszy znajduje się mała ilość błonnika, dzięki czemu jest bardzo lekkostrawna. Wysoka zawartość krzemu wpływa pozytywnie na stan skóry, paznokci oraz włosów.
Węglowodany zawarte w kaszy jaglanej dodadzą energii na cały dzień, dlatego to idealny dodatek do dania obiadowego. To idealne źródło białka w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Kwas foliowy, który zawiera w dużej ilości wpływa na funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, a ponadto chroni przed anemią.
Dlaczego dietetycy zwracają uwagę na wysokie znaczenie kaszy jaglanej w diecie? Oprócz wszystkich korzyści zdrowotnych pozwala ona na uzupełnienie wszystkich wartości odżywczych. Jest bogata w żelazo, fosfor, cynk, witaminy z grupy B oraz miedź. Zawiera potrzebne tłuszcze nienasycone, które wzmacniają odporność organizmu.
W porównaniu do innych zbożowych produktów kasza jaglana wypada bardzo dobrze. Ma wiele składników mineralnych, więcej niż pszenica, żyto, jęczmień czy kasza gryczana. Co ciekawe, dzięki tryptofanowi w niej zawartemu, podnosi ona poziom serotoniny i obniża stres!
Zobacz także:
Właściwości i wartości odżywcze kaszy orkiszowej
Kasza gryczana – cenne źródło wielu składników odżywczych