Kalafior w pomidorach – przepis wedÅ‚ug Ajurwedy
Czy ktoÅ› lubi kuchniÄ™ indyjskÄ…? Ja bardzo:-) Dlatego zapraszam na smaczne i proste danie – kalafior w pomidorach z pysznymi, aromatycznymi przyprawami.
Kalafior w pomidorach
Składniki:
Baza:
- 1 duży kalafior
- 4 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone (lub przecier)
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ -1 filiżanki kefiru
- 3-4 łyżki tłuszczu nadającego się do smażenia
- 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
-  1 łyżka suchego maku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- ¼ łyżeczki chilli
- Sól do smaku
Sposób wykonania:
- Na patelni należy rozgrzać olej, następnie wrzucić imbir.
- Po chwili wsypać kmin rzymski, kurkumę, kolendrę i chilli.
- Dodać pomidory, mak i zmielone orzechy, a następnie kefir – po jednej łyżce.
- Rozcieńczyć wodą – wlać ½ filiżanki. Dodać sól.
- Kalafior, umyty i porozdzielany łodyżkami, włożyć ostrożnie do gotującego się sosu.
- Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem do czasu aż zmięknie, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Nie szkodzi, jeśli cały kalafior nie będzie przykryty. Ważne, aby dolna (twardsza) część leżała w sosie.
Przepis na 2 duże porcje.
Ajurweda w skrócie
Ajurweda to staroindyjski system wiedzy o życiu codziennym. Dostarcza wskazówek na temat zdrowia (fizycznego i psychicznego) oraz zdrowego odżywiania. Ajurweda dzieli ludzi na trzy główne typy: vata, pitta, kapha. Każdy z tych trzech typów posiada cechy charakterystyczne, funkcjonuje w odmienny sposób i potrzebuje odmiennego rodzaju pokarmu. WiÄ™cej informacji w artykule „OkreÅ›l swój typ z ajurwedÄ… – indyjskÄ… sztukÄ… uzdrawiania”.
Powyższy przepis zostaÅ‚ udostÄ™pniony dziÄ™ki uprzejmoÅ›ci Karoliny Sarny, autorki książki „Åšcieżki do domu”. Przepis pochodzi ze strony www.sciezkidodomu.pl