res:
Kalafior w pomidorach - przepis według Ajurwedy

Kalafior w pomidorach – przepis wedÅ‚ug Ajurwedy

Dodaj komentarz

Czy ktoÅ› lubi kuchniÄ™ indyjskÄ…? Ja bardzo:-) Dlatego zapraszam na smaczne i proste danie – kalafior w pomidorach z pysznymi, aromatycznymi przyprawami.

Kalafior w pomidorach

Składniki:

Baza:

  • 1 duży kalafior
  • 4 Å›rednie pomidory, obrane i drobno pokrojone (lub przecier)
  • 1 Å‚yżka startego imbiru
  • ½ -1 filiżanki kefiru
  • 3-4 Å‚yżki tÅ‚uszczu nadajÄ…cego siÄ™ do smażenia
  • 2 Å‚yżki zmielonych orzechów nerkowca
  •   1 Å‚yżka suchego maku

Przyprawy:

  • 1 Å‚yżeczka kminu rzymskiego
  • ½ Å‚yżeczki kurkumy
  • 1 Å‚yżeczka mielonych nasion kolendry
  • ¼ Å‚yżeczki chilli
  • Sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Na patelni należy rozgrzać olej, następnie wrzucić imbir.
  2. Po chwili wsypać kmin rzymski, kurkumę, kolendrę i chilli.
  3. Dodać pomidory, mak i zmielone orzechy, a następnie kefir – po jednej łyżce.
  4. Rozcieńczyć wodą – wlać ½ filiżanki. Dodać sól.
  5. Kalafior, umyty i porozdzielany łodyżkami, włożyć ostrożnie do gotującego się sosu.
  6. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem do czasu aż zmięknie, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Nie szkodzi, jeśli cały kalafior nie będzie przykryty. Ważne, aby dolna (twardsza) część leżała w sosie.

Przepis na 2 duże porcje.

Ajurweda w skrócie

Ajurweda to staroindyjski system wiedzy o życiu codziennym. Dostarcza wskazówek na temat zdrowia (fizycznego i psychicznego) oraz zdrowego odżywiania. Ajurweda dzieli ludzi na trzy główne typy: vata, pitta, kapha. Każdy z tych trzech typów posiada cechy charakterystyczne, funkcjonuje w odmienny sposób i potrzebuje odmiennego rodzaju pokarmu. WiÄ™cej informacji w artykule „OkreÅ›l swój typ z ajurwedÄ… – indyjskÄ… sztukÄ… uzdrawiania”.

Powyższy przepis zostaÅ‚ udostÄ™pniony dziÄ™ki uprzejmoÅ›ci Karoliny Sarny, autorki książki „Åšcieżki do domu”. Przepis pochodzi ze strony www.sciezkidodomu.pl