Jarmuż – dziaÅ‚anie lecznicze, zastosowanie i uprawa
Jarmuż jest odmianą kapusty ogrodowej, podobnie jak kalarepa, kalafior i brokuł. Stugramowa porcja gotowanego jarmużu to jedynie 40 kcal.
Jarmuż jest uprawiany ze względu na swoje walory odżywcze jako roślina jadalna. Jednak coraz większą rzeszę zwolenników zdobywa dzięki pięknym fryzowanym liściom i jest sadzony jako roślina ozdobna.
Lecznicze właściwości
Jarmuż jest warzywem lekkostrawnym i bogatym w żelazo, wapń i witaminę C, dlatego poleca się go szczególnie: dzieciom, młodzieży, osobom starszym, rekonwalescentom, chorym na osteoporozę.
Jarmuż wpływa korzystnie na zdrowie, gdyż:
– usprawnia przemianÄ™ materii,
– wspomaga pracÄ™ ukÅ‚adu immunologicznego,
– dziÄ™ki zawartoÅ›ci wapnia wpÅ‚ywa na koÅ›ciec,
– dziaÅ‚a odmÅ‚adzajÄ…co,
– ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwutleniajÄ…ce,
– dziaÅ‚a korzystnie na wyglÄ…d skóry i wÅ‚osów,
– obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i pÅ‚uc,
– obniża poziom cholesterolu;
Składniki odżywcze
W jarmużu odnajdziemy m.in. witaminy takie jak A, C, E, K, B1, składniki mineralne takie jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne takie jak karotenoidy, sulforafan.
Jarmuż w kuchni
Te zielone warzywa można jeść na surowo, po ugotowaniu, po upieczeniu. Jarmuż możemy dodać do zupy, surówki, omletu, można go również poddusić w śmietanie a miłośnicy soków warzywnych mogą wycisnąć z niego sok.
Uprawa
Jarmuż jest bardzo łatwy w uprawie. Można go wysiać na każdym rodzaju gleby, jest odporny na szkodniki i na niską temperaturę. Zbiór liści jarmużu powinien się odbywać po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura sprawia, że liście jarmużu pozbywają się gorzkiego smaku.
Tekst pochodzi z: „Warzywa. Bogactwo witamin”
Poza sezonem na jarmuż można zastanowić się nad jego sproszkowaną wersją: