res:
Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

2 komentarze

Mleko – od wielu lat trwa spór jego przeciwników i zwolenników. Obie strony dysponują szerokim wachlarzem argumentów. Lecz nawet nie mając wiedzy naukowej, warto wziąć pod uwagę jeden bardzo logiczny argument: proces pasteryzacji, homogenizacji i sterylizacji błyskawicznej (UHT) (dotyczy mleka ze sklepu) niszczy zarówno dobroczynne jak i chorobotwórcze składniki. Wygląda na to, że tak bardzo przetworzone mleko nie jest organizmowi do niczego potrzebne, a nawet wręcz szkodliwe (przeciwnicy mleka mogą wygłosić wielogodzinne wykłady na ten temat). Jeśli decydujesz się na mleko krowie zadbaj o to, by rzeczywiście było prosto od krowy. Poszukaj kontaktu do lokalnego rolnika bądź też skorzystaj z mlekomatu, jeśli taki znajduje się w twoim mieście.

Warto też pamiętać, że lepiej przyswajalne niż zwykłe mleko, są jego „przetwory” – twaróg, zsiadłe mleko czy też masło.

Jeśli chcesz zrezygnować z mleka krowiego, masz fantastyczne roślinne zastępniki – mleko migdałowe lub mleko kokosowe (najlepiej własnoręcznie wykonane, kierujemy się zasadą – im mniej przetworzone, tym lepsze). Poniżej prezentujemy przepis na domowe mleko migdałowe.

Domowe mleko migdałowe

Porcja na 3-4 szklanki.

Składniki:

  • 1 szklanka surowych (najlepiej) organicznych migdałów
  • 3 szklanki wody oraz woda do namoczenia migdałów
  • 2 wydrylowane daktyle
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • Szczypta soli morskiej (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wrzuć migdały do dużego naczynia, zalej je wodą i odstaw do namoczenia na noc w temperaturze pokojowej. Odsącz je i opłucz. Umieść w blenderze, dolewając 3 szklanki świeżej wody i miksuj na wysokich obrotach przez 1–2 minuty. Dodaj wydrylowane daktyle i wanilię i ponownie zmiksuj. Wlej mleko migdałowe przez wyłożony gazą durszlak do dzbanka o szerokim wlewie lub do salaterki, skąd przelejesz je do dzbanka. Możesz użyć łopatki do przeciskania mleka przez gazę. Domowe mleko migdałowe wytrzymuje w lodówce 3–4 dni i stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego. Możesz podwoić lub potroić ilość składników podanych w przepisie, aby przygotować tyle mleka, ile potrzebujesz.

Inne wersje: Jeśli wolisz mleko o bardziej śmietankowej konsystencji, użyj 2 szklanek wody, zamiast 3. Możesz dosłodzić produkt, dodając jeden lub dwa dodatkowe daktyle.

Przepis na domowe mleko migdałowe pochodzi z książki

„Dieta aztecka”

Google