res:

W tym miejscu dowiesz się, jak dbać o ciało, by było pełne energii i witalności. Oprócz tego piszemy jak komponować smaczne i pełnowartościowe posiłki, poruszamy tematy takie jak oczyszczanie organizmu, odchudzanie, ćwiczenia, techniki oddechowe, zdrowe odżywianie, sposoby na zdrowie. Wszystko po to, abyś poczuł się lepiej w swoim ciele:-)

Soki na syndrom dnia wczorajszego

Soki na syndrom dnia wczorajszego

Sylwestrowa zabawa z alkoholem najczęściej bywa okupiona trudami poranka. Dlatego proponujemy soki, które pomogą złagodzić dolegliwości tzw. syndromu dnia wczorajszego, czyli, używając bardziej popularnego określenia, kaca.

Propolis - naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Propolis – naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Propolis (inaczej: kit pszczeli) jest jednym z „darów”, które otrzymujemy od pracowitych pszczół. Propolis to  żywicza substancja wykorzystywana przez pszczoły do uszczelniania i dezynfekcji ula. Dla ludzi jest środkiem o silnym działaniu bakteriobójczym – dzięki temu z powodzeniem może znaleźć się w każdej domowej apteczce i na jego bazie możemy wykonywać naturalne leki.

Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian

Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian

Święta coraz bliżej, kalendarz przypomina, że zostały już tylko dwa tygodnie:-) Świąteczne stoły już niedługo będą po brzegi zastawione apetycznymi potrawami. Jedną z potraw, bez których trudno sobie wyobrazić święta, są pierogi. Dlatego też dzisiaj na SamoUzdrawianiu przepis na pierogi z kapustą i grzybami według dalekowschodniej sztuki odżywiania – Pięciu Przemian.

Grypa - niegroźna choroba, na której można zarobić!

Grypa – niegroźna choroba, na której można zarobić!

Na chorobach można zarobić i wiemy to nie od dziś. Jednak jest niewielu dociekliwych, którzy zgłębiają temat i dokonują dokładnych szacunków.  Dr Jerzy Jaśkowski jest jednym z nich, w poniższym artykule rozkłada na czynniki pierwsze grypę i kampanię szczepień przeciwko niej oraz podważa ich sensowność. Koniecznie przeczytajcie i osądźcie sami.

Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

Mleko – od wielu lat trwa spór jego przeciwników i zwolenników. Obie strony dysponują szerokim wachlarzem argumentów. Lecz nawet nie mając wiedzy naukowej, warto wziąć pod uwagę jeden bardzo logiczny argument: proces pasteryzacji, homogenizacji i sterylizacji błyskawicznej (UHT) (dotyczy mleka ze sklepu) niszczy zarówno dobroczynne jak i chorobotwórcze składniki. Wygląda na to, że tak bardzo […]

Surówka z kapusty kiszonej z wędzonymi śliwkami - przepis według Pięciu Przemian

Surówka z kapusty kiszonej z wędzonymi śliwkami – przepis według Pięciu Przemian

To jest niemal idealna propozycja na zimową surówkę:-) Kapusta kiszona (i wszystkie domowo wykonane kiszonki) jest jednym z najważniejszych źródeł witamin w okresie jesienno-zimowym. O tym jak wykonać domową kapustę kiszoną oraz jaka jest różnica między kapustą kiszoną a kwaszoną, pisaliśmy jakiś czas temu w artykule „Kapusta kiszona – przepis według Pięciu Przemian”. Dziś natomiast […]