Tran w tabletkach dla dzieci to suplement diety, który zdobył popularność wśród rodziców, głównie z powodu jego formy. Dzieci często preferują tabletki nad tradycyjnym płynem, ze względu na smak i wygodę podawania. Najważniejsze informacje na temat tranu w tabletkach dla dzieci: składniki i właściwości W diecie dziecka szczególnie cenne są witaminy A, D i E. […]
W tym miejscu dowiesz się, jak dbać o ciało, by było pełne energii i witalności. Oprócz tego piszemy jak komponować smaczne i pełnowartościowe posiłki, poruszamy tematy takie jak oczyszczanie organizmu, odchudzanie, ćwiczenia, techniki oddechowe, zdrowe odżywianie, sposoby na zdrowie. Wszystko po to, abyś poczuł się lepiej w swoim ciele:-)
Zupa miso – przepis i właściwości
Zupa Miso to tradycyjne danie w kuchni japońskiej. Zupa miso może być traktowana jako pełen posiłek, lub tylko jego część. Przygotowanie zupy miso-shiru jest niezwykle proste i szybkie. Kluczowym składnikiem jest bulion dashi, który przygotowujemy w oparciu o pastę miso. Inne składniki są zależne od osobistych preferencji, ich dostępności oraz od pory roku. W Japonii […]
Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd
Najzdrowsze kuchnie świata to te, które najlepiej służą człowiekowi w zachowaniu zdrowia, siły i młodości. Każdy kraj szczyci się własnymi przepisami na smaczne potrawy. Kucharze i znawcy żywienia koncentrują się na składzie odżywczym potraw oraz ich sytości. Rodzaj pożywienia, jakiego używają do dań, uwarunkowany jest od występujących w danym rejonie roślin i zwierząt. Często posiłki […]
Jak wrócić do naturalnego koloru włosów? Domowe sposoby
Farbowanie włosów, zwłaszcza farbami chemicznymi i permanentnymi (a do nich odnosi się ten artykuł, bo to usunięcie tego typu farb jest najbardziej problematyczne – henny i szamponetki zazwyczaj nie stanowią szczególnego wyzwania) niszczy strukturę włosa. Nie mniejszą szkodę może wyrządzić włosom próba przywrócenia naturalnego koloru za pomocą środków chemicznych. Jak odzyskać naturalny odcień fryzury, nie niszcząc […]
Zdrowa żywność – co to właściwie jest?
Zdrowa żywność to temat, do którego, na przestrzeni dziejów, podchodzono w skrajnie różny sposób. Kiedyś, chociaż nie często używano tego terminu, zdrowe produkty były paradoksalnie szerzej dostępne, z tego względu, że większość ludzi miała na co dzień bezpośrednią styczność z produkcją żywności i naturą jako taką. Z czasem kontakt ten zmalał, a rynek zalewała fala […]
Papryka czerwona i jej właściwości. Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze
Czerwona papryka – banalny dodatek do dania, czy niedoceniany superfoods? Wypluwana przez dzieci, nierzadko na życzenie eliminowana z niektórych potraw, a jednocześnie popularny dodatek m.in. do kanapek i sałatek – papryka. Nie(d)ocenione źródło dobra. Zmniejsza apetyt, poprawia nastrój i odmładza. Pochodzi z Ameryki, gdzie uprawiana była przez tysiąclecia. Dziś znana na całym świecie i wykorzystywana zarówno […]
Cebula czarownic: tajemnicza roślina o niesamowitych właściwościach wspierających odporność i wzmocnienie organizmu
Wzmocnienie organizmu oraz zachowanie wysokiej odporności jest bardzo ważne, ponieważ warunkuje utrzymanie ogólnego zdrowia organizmu. Lepiej się czujemy i jesteśmy mniej podatni na różne choroby czy infekcje. Coraz więcej osób sięga po naturalne metody wspierania odporności i suplementy diety. Są one bezpieczne, nie powodują skutków ubocznych, a organizm bardzo dobrze je toleruje. Fenomenem ostatnich lat […]
Domowe sposoby na zgagę – soda oczyszczona i inne
Jeśli doświadczyłeś kiedyś zgagi, z pewnością dobrze znasz to uczucie; pieczenie gardle i klatce piersiowej i lekka czkawka – z pewnością nie są to najprzyjemniejsze doznania. Zgaga może mieć różne przyczyny, ale najczęściej jest skutkiem spożycia tłustych, kwaśnych lub ostrych potraw. Na szczęście domowe sposoby na zgagę uratują Cię przed niechcianymi dolegliwościami. Skuteczność różnych domowych […]
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Indeks glikemiczny i oparta na nim dieta są ostatnio bardzo popularnymi tematami. Czym jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć? Czy taki sposób żywienia wpływa korzystnie na zdrowie? Kto może jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, a kto niekoniecznie? Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest miarą, która określa, jak bardzo po spożyciu 100 g […]