res:
Borówki - poznaj właściwości tych niezwykłych owoców

Borówki – poznaj właściwości tych niezwykłych owoców

Dodaj komentarz

Borówki znane są głównie z tego, że dobrze smakują 🙂 Te słodkie i dosyć trudno dostępne owoce mają też niezwykłe właściwości zdrowotne. Jak tylko jest okazja sięgajmy po borówki bo sezon na nie, nie trwa zbyt długo. Osoby, które robią przetwory, zachęcam do zamknięcia w słoiku również trochę tych pysznych, granatowych kuleczek. Ich właściwości zdrowotne przyniosą organizmowi wiele korzyści:

WSPOMAGAJĄ ODPORNOŚĆ
Wspomagają odporność organizmu i chronią przed różnego rodzaju infekcjami. Zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów i sporo witamin, w tym oczywiście naturalną witaminę C. Skutecznie oczyszczają organizm i walczą z bakteriami.

MAJĄ POZYTYWNY WPŁYW NA PRACĘ SERCA
Dzięki zawartości fitoestrogenów pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL)  i podwyższeniu dobrego (HDL). Dzięki temu organizm jest w mniejszym stopniu narażony na choroby serca.

POPRAWIAJĄ PRACĘ MÓZGU
Zawierają flawonoidy, które usprawniają komunikację między komórkami oraz ułatwiają regenerację neuronów.  W borówkach znajdują się również antocyjany, witaminy A, B, C i E, cynk, potas, sód, mangan i selen, które spowalniają proces starzenia się mózgu i mają wpływ na poprawę pamięci. Badania przeprowadzone przez naukowców na grupie 70-latków pokazały, że pijąc codziennie pół szklanki soku z borówek można zauważyć poprawę pamięci już po 4 miesiącach !

USPRAWNIAJĄ PRACĘ PRZEWODU POKARMOWEGO
A to wszystko za sprawę błonnika i licznych nasionek, które w sobie zawierają.

MAJĄ POZYTYWNY WPŁYW NA WZROK
Są bogate w składniki zwane antocjanozydami, które dbają o narząd wzroku. Regularne spożywanie borówek może zapobiec wielu chorobom oczu.

WSPOMAGAJĄ PROFILAKTYKĘ ANTYNOWOTWOROWĄ
Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska jest pomocna w profilaktyce nowotworowej. Kwas egalowy zawarty w borówkach zmniejsza ryzyko występowania nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc. Kwas foliowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy. Natomiast fitoestrogeny hamują rozwój nowotworów piersi, tarczycy oraz wątroby.

OPÓŹNIAJĄ PROCES STARZENIA
Występujące w borówkach witaminy A i C odgrywają kluczową role w produkcji kolagenu, który jest odpowiedzialny za piękny wygląd skóry. Oczywiście procesu starzenia nie da się zatrzymać ale możemy sprawić, że nieco się opóźnić.

Do jedzenia borówek warto zachęcać również dzieci. Już sam smak powinien je przekonać ale jeżeli to się nie uda proponujemy przepyszne:

MUFFINY OWSIANE Z BORÓWKAMI
Składniki na 16 muffinek:

Blueberry-Raspberry-oatmeal-muffins-5

 

 

 

 

Składniki suche:
1 i 2/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
½ szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej
¾ szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli

Składniki mokre:
1 i ¼ szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
¼ szklanki oleju
2 łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
2 jajka
2 szklanki borówek

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zawartości obu misek połączyć ze sobą. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać borówki i delikatnie połączyć.
Masę przelać do foremek do wysokości ¾ (na pewno trochę urosną). Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.

Wartości odżywcze:
kcal 190
białko 4,2g
tłuszcz 5g
węglowodany 33,3g
błonnik 2,4g
żelazo 1,6mg
wapń 74mg
Smacznego! 🙂