res:
Świąteczny barszcz czerwony według Pięciu Przemian

Świąteczny barszcz czerwony według Pięciu Przemian

Dodaj komentarz

 Trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych smaków i zapachów. Jednym z obowiązkowych dań jest barszcz czerwony. Poniżej prezentujemy przepis według Pięciu Przemian, który pozwoli zamienić „zwykłe” składniki w prawdziwie aromatyczny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony według Pięciu Przemian

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki suszonego korzenia lubczyku, 1 liść laurowy, 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku, ½ łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku

Z – 1 kapelusz suszonego prawdziwka, 5-6 buraków, 1 marchew, 1 łyżeczka cukru

M – 1 cebula, kawałek pora, kawałek selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta mielonego kardamonu, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru  (ok. 2 cm), 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 goździk

W – sól do smaku

D – 1 łyżeczka suszonego estragonu, ½ litra kwasu z buraków lub 1 litr soku z buraków z jabłkami, 3 łyżeczki soku z limonki

Wykonanie:

Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, suszony grzyb, marchew, cukier i buraki. Dodać warzywa i przyprawy z Przemiany Metalu, a także sól i estragon.

Gotować co najmniej przez 3 godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie odcedzić. Dodać kwas z buraków lub sok z buraków z jabłkami, sok z limonki, podgrzać, ale nie przykrywać, bo pod przykryciem barszcz brązowieje.

Gotować jeszcze przez chwilę.

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis pochodzi z książki „Zima w kuchni Pięciu Przemian”