6 zalet awokado, o których mogłeś jeszcze nie słyszeć
Awokado jest jednym z najbardziej lubianych owoców świata. Zdobyło tę pozycję zasłużenie 😉 Z jednej strony ze względu na swoje właściwości jest zaliczane do superżywności. Z drugiej strony jest tak uniwersalne, że doskonale smakuje w wielu różnych zimnych i gorących potrawach.
Ten pyszny owoc znalazł swoje miejsce w kuchni meksykańskiej, europejskiej, australijskiej. Można z nim stworzyć prawdziwe perełki kulinarne! Jakie? O tym pisze Heather Thomas w książce Awokado >>
Awokado – ponad 50 przepisów!
Oto książka, która odsłoni przed Tobą możliwości kulinarne awokado. Znajdziesz w niej ponad 50 przepisów na dania z tym pysznym owocem, wśród nich przekąski, pyszne i aromatyczne dania na ciepło oraz na zimno, sałatki, kanapki.
Same pyszności 🙂
Zalety awokado
1. Jest jednym z najpożywniejszych artykułów spożywczych. Owoce te obfitują w białko, błonnik, potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.
2. Korzystnie wpływa na zdrowie skóry.
3. Poprawia trawienie, przedziwdziała anemii.
4. Regularne spożywanie awokado w trakcie ciąży zapobiega powstawaniu rozstępów.
5. Wykazuje działanie antynowotworowe.
6. Obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
Dojrzewanie i przechowywanie
Owoce awokado najlepiej dojrzewają po zerwaniu z drzewa. Można je kupić w postaci gotowej do spożycia albo gdy są jeszcze twarde (dojrzewają wówczas w temperaturze pokojowej; jeżeli chcesz spowolnić proces dojrzewania, przechowuj je w lodówce).
Umieszczenie ich w torbie z brązowego papieru razem z jabłkami lub bananami przyspieszy proces dojrzewania i wówczas owoce będą nadawać się do spożycia już po 2-3 dniach.
Dojrzały owoc poznasz po tym, że pod naciskiem palca jego skórka będzie się lekko uginać.
Przecięte i wystawione na działanie powietrza owoce szybko tracą swój kolor. Możesz opóźnić procesy oksydacyjne poprzez skropienie miąższu sokiem z cytryny lub limonki.
Czy wiesz, że…
Zmiana klimatu to bardzo poważny problem. Zagraża ona nie tylko życiu niektórych gatunków zwierząt, ale również i rolnictwu. Według serwisu Spoon University awokado, jest jedną z roślin, które niedługo mogą zniknąć z powierzchni Ziemi.
Aby wyhodować około 30 g tego pysznego owocu potrzeba aż 35 litrów wody. Niestety kraje, w których uprawia się awokado, dotknięte są suszą. To między innymi dlatego tak dużo kosztuje ten owoc.
Przeczytaj też 10 popularnych produktów spożywczych, których może wkrótce zabraknąć.