res:
Aromatyczny sos śliwkowy - przepis

Aromatyczny sos Å›liwkowy – przepis

Dodaj komentarz

Sezon na Å›liwki trwa jeszcze do koÅ„ca października. O ich wielu wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach zdrowotnych można przeczytać w artykule „4 powody dla których warto jeść Å›liwki codziennie”. JeÅ›li już zapasy powideÅ‚ na zimÄ™ zostaÅ‚y przygotowane, warto spróbować sosu Å›liwkowego z czerwonym winem. Sos Å›wietnie komponuje siÄ™ z woÅ‚owinÄ…, wieprzowinÄ…, drobiem lub jagniÄ™cinÄ….

Sos Å›liwkowy – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Przepis na półtorej szklanki

Składniki

  • 12 czerwonych, niebieskich lub czarnych Å›liwek, przekrojonych na pół, bez pestek,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a,
  • 1 zÄ…bek czosnku, wyciÅ›niÄ™ty i odÅ‚ożony na bok,
  • 1/8 Å‚yżeczki goździków,
  • 1/2 Å‚yżeczki cynamonu,
  • 1 Å‚yżka miodu lub brÄ…zowego cukru;

Wykonanie

Wymieszaj śliwki z czerwonym winem w średniej wielkości garnku i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywania przez 10 minut. Następnie przykryj je i dalej gotuj na wolnym ogniu, przez kolejne 10 minut.

Dodaj pozostałe składniki, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut, co w sumie daje 30 minut. W razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody. Włóż do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na dziesięć obrotów lub dopóki skórki się nie rozdrobnią. Podawaj na ciepło z wołowiną, wieprzowiną, drobiem lub jagnięciną.

ŹródÅ‚o: „Dzika strona jedzenia”

Dzika strona jedzenia