Dieta antyrakowa skutecznÄ… profilaktykÄ…
Choroby nowotworowe stały się plagą naszych czasów. Do zachorowań na raka dochodzi na skutek wielu czynników. Można zaliczyć do nich m.in. bardzo szybkiego tempa życia, długotrwałego stresu, obciążeń genetycznych oraz niewłaściwej diety i bardzo niskiej lub zerowej aktywności fizycznej. Badania naukowe dowodzą, że stosując odpowiednią profilaktykę, regularnie się badając oraz prowadząc aktywny i zdrowy tryb życia jesteśmy w stanie w znaczący sposób wyeliminować ryzyko zachorowań na wiele rodzajów nowotworów.
Oprócz powyższych czynników w profilaktyce antynowotworowej kluczową rolę odgrywa właściwa dieta. To, co jemy może w znaczący sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego lub je znacznie zwiększyć. Dlatego właściwy oraz zdrowy sposób odżywiania to jeden z bardzo skutecznych sposobów na to aby uniknąć nowotworu.
Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?
Dieta pozwalajÄ…ca zapobiegać zachorowaniu na wiele rodzajów nowotworów opiera siÄ™ na podstawowej zasadzie. PowinniÅ›my w głównej mierze spożywać bardzo duże iloÅ›ci warzyw i owoców pochodzÄ…cych z ekologicznych upraw lub z wÅ‚asnego ogródka. Powinna ona bazować głównie na skÅ‚adnikach pochodzenia naturalnego oraz niskiej zawartoÅ›ci miÄ™sa, soli lub alkoholu – produkty te zaleca siÄ™ wykluczyć caÅ‚kowicie.
Także białe pieczywo, produkty mączne oraz spożywanie dużych ilości cukru zwiększają nawet kilkakrotnie ryzyko zachorowania na nowotwory.
Skuteczna dieta antynowotworowa
Istnieje kilka zasad, których przestrzeganie może pomóc nam uniknąć zachorowania na nowotwory złośliwe:
- Aby skutecznie bronić się przed wystąpieniem nowotworu należy bezwzględnie pilnować prawidłowej masy ciała. Udowodniono, że ryzyko wystąpienia nowotworu jest kilkukrotnie wyższe u osób cierpiących na otyłość, aniżeli tych z prawidłową masą ciała.
- Należy jadać posiłki przygotowane na bazie świeżych oraz ekologicznych produktów bogatych w witaminy i minerały. Jednocześnie należy unikać żywności wysoko przetworzonej oraz poddanej wysokiej obróbce termicznej i chemicznej.
- W diecie antyrakowej nie powinno zabraknąć produktów o wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, zwanych także przeciwutleniaczami. Antyoksydanty świetnie radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się oraz pojawianie się nowotworów. Można je znaleźć w owocach cytrusowych, suszonej żurawinie oraz zielonej herbacie czy soku z aloesu.
- Włączenie do diety pestek migdałowca, brzoskwiń oraz moreli, które słyną z wysokiej zawartości witaminy B17 zwanej także amigdaliną, która w niektórych krajach uznawana jest jest za substancję pomocną w walce z rakiem.
- Chociaż w diecie antyrakowej unikać należy spożywania miÄ™sa – zwÅ‚aszcza jego czerwonej odmiany to badania naukowe dowodzÄ…, że spożywanie podrobów kilkakrotnie zmniejsza ryzyko zachorowaÅ„ na nowotwory. Do podrobów zaliczamy wÄ…tróbkÄ™, drobiowe żoÅ‚Ä…dki oraz serce.
Przeczytaj również Kolejna odsÅ‚ona raka – „Cesarz wszech chorób. Biografia raka”.