Przydatne właściwości imbiru na jesienne wieczory
Krótki dzieÅ„, poranne mgÅ‚y, chłód za oknem – to pierwsze oznaki tego, że wielkimi krokami zaczyna zbliżać siÄ™ jesieÅ„, a wraz z niÄ… sezon na przeziÄ™bienia. Warto korzystać z darów natury, dziÄ™ki którym w prosty sposób można rozgrzać organizm. Jakie sÄ… wyjÄ…tkowe wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci imbiru?
Gdzie imbir jest najpopularniejszy?
Przeciętnemu mieszkańcowi naszego kraju imbir >> kojarzy się tylko i wyłącznie jako baza syropu dodawanego do piwa. Smakosze łakoci odnajdują jeszcze dodatkowo zastosowanie tej rośliny przy wypieku świątecznych pierników. Warto wiedzieć o tym, że ta korzenna roślina posiada wiele właściwości, które korzystnie mogą wpływać na zdrowie człowieka.
Imbir jako powszechny dodatek do rozmaitych potraw bardzo chętnie wykorzystywany jest w krajach azjatyckich. W Polsce od dawna był znany jako przyprawa w proszku, którą można było dostać niemal w każdym markecie spożywczym. Korzenie imbiru dostępne były jedynie w delikatesach. Od pewnego czasu jednak roślina ta stała się nieco tańsza, a dzięki temu łatwiej dostępna. W sezonie jesiennym i zimowym wykorzystywana jest bardzo chętnie jako dodatek do napojów rozgrzewających.
Imbir – dodatek do grzaÅ„ca, herbaty oraz wody z miodem
Każdy kto był na jarmarku bożonarodzeniowym w większym mieście z pewnością miał okazję skosztować grzanego wina z dodatkiem imbiru. W wielu lokalach jest popularne także grzane piwo z dodatkiem korzenia imbiru. Warto pamiętać o tym, że te napoje alkoholowe dostępne są tylko i wyłącznie dla osób pełnoletnich i nie można przesadzać z ich ilością.
Za to każdy może spróbować przepysznej rozgrzewającej herbatki z dodatkiem imbiru >> a także wody z miodem i imbirem. Ten ostatni napój polecany jest zwłaszcza osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Wypicie takiego naparu z rana, na pusty żołądek, doskonale rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, jak również pozwala zapełnić żołądek, dzięki czemu nie odczuwa się dużego głodu.
Jakie są inne właściwości imbiru?
W przypadku imbiru najbardziej znane są jego właściwości prozdrowotne. Jednak zastosowanie w kuchni i działanie leczenie to dopiero początek listy.
Coraz popularniejsze stają się kosmetyki zawierające wyciągi z tej z imbiru. Najczęściej można spotkać go jako składnik kremów wyszczuplających. Wspiera on walkę organizmu z nadprogramowym tłuszczem, a także ułatwia pozbycie się cellulitu. Inną charakterystyczną właściwością imbiru jest jego wyjątkowy zapach, który doskonale sprawdza się w perfumach dla panów.
Kto powinien uważać na imbir?
Pomimo tego, że właściwości imbiru są powszechnie znane i cenione, należy zwrócić uwagę na to, że nie każdy powinien spożywać tę przyprawę, zwłaszcza w większych ilościach.
Jako że imbir >> zaliczany jest do stosunkowo ostrych i drażniących przypraw, to szczególnie uważać powinny osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka, a także inne dolegliwości związane z układem trawiennym. W przypadku kobiet w ciąży zalecane są jedynie niewielkie ilości imbiru dodawane do potraw sporadycznie.
Imbir to niepozorna przyprawa o niezwykÅ‚ych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach. Ma nie tylko dziaÅ‚anie rozgrzewajÄ…ce, ale też doskonale wpÅ‚ywa na naszÄ… wagÄ™. Warto mieć go w kuchni – szczególnie w sezonie jesienno-zimowym!