res:
Jadalne drzewa

Jadalne drzewa

2 komentarze

Jeśli już mowa o dzikich roślinach jadalnych to warto wspomnieć o drzewach. Mają one z reguły intensywniejszy smak oraz większą ilość goryczy, co często sprawia, że są mniej atrakcyjne od innych roślin. Nie  nie oznacza to jednak, że nie są smaczne! Poniżej znajdziesz spis niektórych drzew jadalnych oraz opis, które z ich części nadają się do spożycia:

  1. Olcha, olsza – jadalne części to: wewnętrzna kora, gałązki, sok, pyłek, młode listki i bazie. Smak: gorzki, ale młode listki i kora wewnętrzna (miękisz kory) są słodkie.
  2. Topola osikowa – jadalne części to: wewnętrzna, gałązki, sok, młode liście i bazie. Smak: Gorzki, ale młode liście i wewnętrzna część kory (miazga) są słodkie.
  3. Brzoza – jadalne części to: kora wewnętrzna, gałązki, sok, młode listki i bazie. Smak: Gorzki, ale młode listki i kora wewnętrzna (miazga) są słodkie.
  4. Jeżyny – jadalne części to: liście, łodygi, owoce i kwiaty. Smak: Dojrzałe jeżyny są słodkie. Części zielone są delikatne i nieco cierpkie.
  5. Klon – części jadalne to: wewnętrzna kora, gałązki, sok, młode liście i nasiona. Smak: od gorzkiego do słodkiego.
  6. Cedrzyniec –części jadalne to: kora wewnętrzna, sok, gałązki, bazie, jasnozielone końcówki, igły, szyszki, pyłek i orzechy. Smak: lekko cytrynowy, kora wewnętrzna (miazga) jest słodka.
  7. Gwiazdnica – części jadalne to: liście, łodygi i kwiaty. Smak: liście i kwiaty są lekko słodkie i soczyste. Łodygi mają ziemisty smak.
    Porzeczka – części jadalne to jagody. Smak od gorzkiego do słodkiego.
  8. Borówka amerykańska – części jadalne to: owoce, kwiaty i młode, delikatne listki. Smak: owoce są słodkie. Młode listki mają smak gorzko-słodki
  9. Sosna – części jadalne to: kora wewnętrzna, sok, gałązki, bazie, młode pędy, igły, szyszki, pyłek i orzechy. Smak: lekko cytrynowy, ale kora wewnętrzna (miazga) jest słodka.

Warto włączyć owe drzewa do swojego jadłospisu, by urozmaicić dietę i cieszyć się ich naturalnym i niepowtarzalnym smakiem.

Więcej informacji o dzikich roślinach jadalnych znajdziesz w książce „Dzika spiżarnia”. Premiera książki odbędzie się 19 sierpnia. Nie czekaj zamów ją już teraz.

12505-large