MÅ‚ody jÄ™czmieÅ„ – bogactwo skÅ‚adników odżywczych
Młody Jęczmień jest obrabiany na tyle delikatnie, że zawiera całe spektrum żywych enzymów. Aktywność enzymatyczna była zmierzona w przypadku 20 znanych enzymów, jak na przykład: dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, oksydaza cytochromowa itp.
Substancje unikatowe
Młody Jęczmień, w porównaniu z pszenicą, zawiera 25x więcej potasu, 37x więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu, 5x więcej żelaza.
Zawiera także znaczne ilości manganu i cynku. Młody Jęczmień odnawia kwasowo – zasadową równowagę. Jest 2 razy bardziej skuteczny niż szpinak, jest najpełniejszym zasadotwórczym pożywieniem. Zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające przy profilaktyce chorób i stanów patologicznych. Ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witaminy grupy B: B1, B2, B3, B6, biotynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy i cholinę.
Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przetwarzanych artykułów spożywczych i przez to, że niektóre z jedzonych przez nas potraw tracą wartości odżywcze wcześniej niż trafią na nasz stół. Zawartość witaminy C w świeżo obranej rzodkiewce spada pod wpływem powietrza o połowę już w ciągu 5 min. Ilość witamin B1 i B2 w potrawach dramatycznie spada przy gotowaniu. Jednak witaminy i inne wartości odżywcze w Młodym Jęczmieniu pozostają prawie nienaruszone.
Bez enzymów dojdzie do naruszenia wszystkich życiowych funkcji – trawienia, oddychania, ruchu itp. Naukowcy zidentyfikowali w ciele ludzkim więcej niż 3000 enzymów. W roku 1979 podczas generalnego zebrania japońskich farmaceutów ogłoszono, że jęczmień zawiera więcej niż 20 enzymów, a kolejne prace nad nim odkrywają jeszcze inne. 45% masy jęczmienia tworzy białko (np. mąka zawiera tylko 10%). Mają one niską masę molekułową łatwo przyswajalną przez organizm. Młody Jęczmień wspomaga zdrowy rozwój. Zielone białko leczy wrzody i chroni tkanki zewnętrzne oraz śluzówki. Sok ten bogaty jest w naturalny cud – chlorofil. Używa się go w lecznictwie do „odświeżenia krwi“, a obok przeciwzapalnych oraz dezynfekujących właściwości ceniony jest dla swych zapachowych właściwości. Używa się go do odświeżenia oddechu i do płukanek.
W zielonym ekstrakcie znajdują się także dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), likwidator wolnych rodników, oksydaza cytochromowa, enzym przyśpieszający oksydację i redukcję, peroksydaza rozkładająca peroksyd wodoru na tlen i woda dla łatwego wydalenia z ciała, oksydaza konieczna do przetwarzania kwasów tluszczowych, transhydrogenaza ważna dla tkanki sercowej itp. Młody Jęczmień odznacza się silną aktywnością antyoksydacyjną. Większość dostępnych na rynku enzymatycznych preparatów (także tych do systemowej enzymoterapii) pozyskuje się z krwi, organów i tkanek ssaków. Wielu fachowców wątpi w te źródła i poleca czysto „rośliną enzymoterapię“.
W Młodym Jęczmieniu odkryto antyoksydant 2“-0- glikozylisowiteksynę (GIV). Jego antyoksydacyjna aktywność przeciwko oksydacyjnemu uszkodzeniu lipidów skóry spowodowanych promieniami UV jest około pięćset razy wyższa niż aktywność witaminy E.
MÅ‚ody jÄ™czmieÅ„ – skÅ‚ad
Analiza wewnętrzna |
|
Chlorofil |
300 mg/100 g |
Białko |
280 mg/g |
Cukry |
500 mg/ g |
– |
|
Witaminy:Â |
|
Betakaroten |
1370 IU/g |
Witamina A |
< 50 IU/100 g |
Witamina B1 |
0,43 mg/100 g |
Witamina B2 |
2,41mg/100 g |
Niacyna |
3,63 mg/100 g |
Witamina B5 |
5,1 mg/100 g |
Witamina B6 |
17,8 mg/100 g |
Biotyna |
0,8 mg/100 g |
Witamina C |
457 mg/100 g |
Witamina E |
22,5 IU/100 g |
Witamina K |
0,776 mg/100 g |
Kwas foliowy |
1,5 mg/100 g |
– |
|
Aminokwasy |
|
Alanina |
16,9 mg/g |
Metionina |
3,6 mg/g |
Arginina |
13,4 mg/g |
Fenyloalanina |
13,0 mg/g |
Prolina |
14,8 mg/g |
Seryna |
11,4 mg/g |
Glicyna |
12,4 mg/g |
Treonina |
11,5 mg/g |
Histydyna |
5,22 mg/g |
Tyrozyna |
8,29 mg/g |
Izoleucyna |
18,2 mg/g |
Walina |
13,0 mg/g |
Leucyna |
18,2 mg/g |
Lizyna |
14,6 mg/g |
Kwas asparaginowy |
19,7 mg/g |
Kwas glutaminowy |
26,1 mg/g |
– |
|
Minerały |
|
Wapń |
6,79 mg/g |
Potas |
40,5 mg/g |
Magnez |
0,03 mg/g |
Żelazo |
0,37 mg/g |
Krzem |
0,04 mg/g |
Sód |
6,41 mg/g |
Fosfor |
3,94 mg/g |
Bor |
58,0 mcg/g |
Mangan |
0,14 mg/g |
Miedź |
0,09 mg/g |
Srebro |
0,50 mcg/g |
Chrom |
1,09 mcg/g |
Standard jakości
Uprawa Młodego Jęczmienia
Skomplikowane standardy produkcji Młodego jęczmienia powodują wzrost jego ceny, pomimo tego faktu nasza Firma pozostała przy organicznej uprawie tzn. bez użycia pestycydów i herbicydów. Młode listki jęczmienia zbierane są w czasie, kiedy mają 20 – 25 cm, ponieważ w tej fazie wzrostu zawierają największe spektrum aktywnych składników. Już przy długości 40 cm wydajność substancji wyraźnie spada. Duża wysokość nad poziomem morza sprzyja wysokiej zawartości białka.
Proces produkcji ususzonego soku z Młodego Jęczmienia
Listki są zbierane, płukane i tłoczone. Uzyskany ekstrakt suszy się w temperaturze 31 °C tylko przez dwie minuty. Dzięki czemu osiąga się 100% czysty i niepasteryzowany proszek gotowy do przygotowania żywego soku o delikatnym smaku. Proces przetwarzania naszego dostawcy pozwala uzyskać „żywy“ zielony napój, prawdziwy sok roślinny. Składniki zawarte w soku pozostają praktycznie „nietknięte“ i jest to najbardziej oszczędny z dotychczasowych sposobów jego otrzymywania. Od momentu zbioru, przez tłoczenie, suszenie aż do zapakowania, nie upływa więcej niż 2 godziny. W ten sposób nasz dostawca produkuje sproszkowany sok z Młodego Jęczmienia od kilkudziesięciu lat.
Przygotowanie soku do picia
1 płaska łyżeczka sproszkowanego soku (około 1 gram) i 150 ml wody lub dowolnego soku (np. jabłkowego) o temperaturze pokojowej, mieszamy najlepiej w shejkerze lub słoiku z zakrętką. Przyrządzony w ten sposób sok pijemy małymi łykami przetrzymując przez kilka sekund w ustach. Sok jest na tyle delikatny, że zaczyna się wchłaniać przez śluzówki w jamie ustnej.
Dawkowanie soku
– Dzieci ważące do 40 kilogramów:
Dwa, trzy razy dziennie po połowie płaskiej łyżeczki soku (około pół grama) i 75ml ml wody lub dowolnego soku o temperaturze pokojowej. Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.
– DoroÅ›li i dzieci ważące powyżej 40 kilogramów:
Dwa, trzy razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce soku (około 1 gram) i 150 ml dowolnego soku o temperaturze pokojowej. Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.
Są to dawki zalecane, ale ze względu na fakt, że jest to żywność nie należy traktować ich jako nieprzekraczalne.
„Proponujemy to, co sami sprawdziliśmy.“