Kombucha – ten napój wzmocni twój organizm i ochroni przed chorobami
Czy słyszeliście o kombuczy? Jest to fermentowana herbata o wielu właściwościach zdrowotnych. Kombucha (kombucza) zrobiła dużą karierę w środowiskach osób interesujących się zdrowiem i medycyną naturalną, zwłaszcza w krajach Europy Wschodniej i Środkowej oraz w Stanach Zjednoczonych. Czas przyjrzeć się jej bliżej 🙂
Kombucha – wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze
Najwięksi fani kombuczy przypisują jej wiele cudownych właściwości leczniczych, niektórzy uważają ją za cudowny lek na wszystkie choroby. Rzeczywistość rozmija się nieco z tymi bardzo optymistycznymi oczekiwaniami, choć trzeba przyznać, że ta fermentowana herbatka ma moc 🙂
Kombucha:
- wzmacnia organizm,
- wspomaga leczenie artretyzmu, astmy, zapalenia oskrzeli, zespołu chronicznego zmęczenia, cukrzycy, kataru siennego, zgagi, schorzeń żołądka i jelit, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu.
Jak samodzielnie zrobić kombuczę?
Aby wytwarzać kombuchę w warunkach domowych, potrzebujesz:
- Herbaty (czarnej, czerwonej, zielonej, biaÅ‚ej. Raczej należy unikać earl grey lub innych mieszanek z dużą iloÅ›ciÄ… substancji wzmacniajÄ…cych smak i zapach – olejki eteryczne mogÄ… przeszkodzić w fermentacji).
- SCOBY (tzw. grzybek kombuczy – do kupienia np. w sklepach internetowych). Grzybek wyglÄ…da tak, jak na zdjÄ™ciu powyżej.
- Niewielkiej ilości gotowej kombuchy.
Jak samodzielnie przyrządzić miksturę? Oto przepis:
- Do gorącego naparu z liści herbaty (czarnej, czerwonej, zielonej, białej i in.) dodaj cukier wedle uznania (np. około 0.5 szklanki / 125 ml (113 g) cukru na 1 litr). Dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuści, schłodź do temperatury 36.6 stopni C.
- Wlej roztwór do naczynia do fermentacji z szerokim otworem, najlepiej szklanego lub ceramicznego. Dodaj nieco dojrzaÅ‚ej kombuchy w proporcji okoÅ‚o 5%-10% objÄ™toÅ›ci herbaty (możesz też użyć dowolnego rodzaju octu, ale w o wiele mniejszych proporcjach – okoÅ‚o 2 Å‚yżeczek/30 ml na 1 litr.
- W roztworze umieść matkę (tzw. grzybek kombuczy). Powinna unosić się na powierzchni. Czasami na początku opada na dno, ale potem powoli wypływa, tworząc nową warstwę. Jeżeli po 2 dniach nie tworzy osadu lub nie unosi się na powierzchni, oznacza to, że nie nadaje się do dalszego użytku.
- Fermentuj kombuczÄ™ w ciepÅ‚ym miejscu, lecz z dala od Å›wiatÅ‚a sÅ‚onecznego, najlepiej w temperaturach 21 – 30 stopni C. Czas fermentacji zależy od temperatury i zakwaszenia, jakie chcesz uzyskać. Gdy jest ciepÅ‚o, zazwyczaj trwa to okoÅ‚o 10 dni.
I gotowe 🙂 Kombucha jest czasami porównywana do musującego cydru jabłkowego, choć jej smak, zapach i wygląd nie wszystkim może przypaść do gustu. Czy warto jej spróbować? Z całą pewnością. Być może będziesz jedną z tych osób, które rozsmakują się w kombuczy 🙂
Osoby, które wolą zaoszczędzić czas, mogą kupić gotową >kombuczę< w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych lub internetowych.
Opracowano na podstawie książki „Sztuka fermentacji”