Wiosenna sałatka z komosą ryżową
Komosa ryżowa (inaczej quinoa), mimo że ma w nazwie ryż, wyglÄ…dem bardziej przypomina kaszÄ™. Jest ona uprawiana od ponad 5 tysiÄ™cy lat. Starożytni inkowie nazywali jÄ… „matkÄ… zbóż” nie bez przyczyny – quinoa jest bogata w skÅ‚adniki odżywcze, wartoÅ›ciowe kwasy tÅ‚uszczowe, biaÅ‚ko, oprócz tego nie zawiera glutenu.
KomosÄ™ można kupić w wielu sklepach ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ… oraz niektórych supermarketach. Co z niÄ… można zrobić? Przygotować tak, jak zwykÅ‚Ä… kaszÄ™ – dodatek do gulaszu, zamiennik ryżu i ziemniaków oraz dodatek do saÅ‚atek. Oto prosty przepis na saÅ‚atkÄ™ z komosÄ…. Jej wykonanie powinno zająć nie wiÄ™cej niż 30 minut.
Wiosenna sałatka z komosą ryżową
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej,
- mango,
- 1 słodka czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- pół świeżego ogórka pokrojonego w kostkę,
- garść świeżej pietruszki,
- garść świeżej kolendry,
- 2 łyżki gotowanej czerwonej fasoli,
- 1 poszatkowana czerwona cebula,
- sok z 1 limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Ugotuj nasiona komosy ryżowej. Pokrój mango na kawałki nieco większe niż kostki pokrojonej papryki i ogórka. Posiekaj grubo pietruszkę i kolendrę. Dodaj komosę ryżową, czerwoną fasolę, mango, ogórka, czerwoną słodką paprykę, czerwoną cebulę i wszystko dobrze wymieszaj. Przygotuj dressing z soku z limonki oraz oliwy z oliwek i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki odpowiednią ilość dressingu, a następnie dodaj świeżą pietruszkę i kolendrę. Smacznego!