res:
Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Dodaj komentarz

Komosa ryżowa (inaczej quinoa), mimo że ma w nazwie ryż, wyglÄ…dem bardziej przypomina kaszÄ™. Jest ona uprawiana od ponad 5 tysiÄ™cy lat. Starożytni inkowie nazywali jÄ… „matkÄ… zbóż” nie bez przyczyny – quinoa jest bogata w skÅ‚adniki odżywcze, wartoÅ›ciowe kwasy tÅ‚uszczowe, biaÅ‚ko, oprócz tego nie zawiera glutenu.

KomosÄ™ można kupić w wielu sklepach ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ… oraz niektórych supermarketach. Co z niÄ… można zrobić? Przygotować tak, jak zwykÅ‚Ä… kaszÄ™ – dodatek do gulaszu, zamiennik ryżu i ziemniaków oraz dodatek do saÅ‚atek. Oto prosty przepis na saÅ‚atkÄ™ z komosÄ…. Jej wykonanie powinno zająć nie wiÄ™cej niż 30 minut.

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej,
  • mango,
  • 1 sÅ‚odka czerwona papryka pokrojona w kostkÄ™,
  • pół Å›wieżego ogórka pokrojonego w kostkÄ™,
  • garść Å›wieżej pietruszki,
  • garść Å›wieżej kolendry,
  • 2 Å‚yżki gotowanej czerwonej fasoli,
  • 1 poszatkowana czerwona cebula,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Ugotuj nasiona komosy ryżowej. Pokrój mango na kawałki nieco większe niż kostki pokrojonej papryki i ogórka. Posiekaj grubo pietruszkę i kolendrę. Dodaj komosę ryżową, czerwoną fasolę, mango, ogórka, czerwoną słodką paprykę, czerwoną cebulę i wszystko dobrze wymieszaj. Przygotuj dressing z soku z limonki oraz oliwy z oliwek i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki odpowiednią ilość dressingu, a następnie dodaj świeżą pietruszkę i kolendrę. Smacznego!