4 powody dla których warto jeść śliwki codziennie
Åšliwki – sÄ… maÅ‚e, niepozorne i bardzo zdrowe. Suszone sÄ… nawet bardziej zdrowe od surowych. Poznaj wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i możliwoÅ›ci Å›liwek.
Åšliwki – co warto o nich wiedzieć
– Åšliwki sÄ… podatne na uszkodzenia chÅ‚odowe. Można tego uniknąć kupujÄ…c dojrzaÅ‚e owoce (to sÄ… te, które po Å›ciÅ›niÄ™ciu w dÅ‚oni lekko siÄ™ uginajÄ…).
– Niektóre odmiany Å›liwek zawierajÄ… wiÄ™cej korzystnych przeciwutleniaczy niż czerwona kapusta, szpinak, cebula czy por.
– Współczesne odmiany Å›liwek nie zawierajÄ… aż tak wiele fitoskÅ‚adników jak dzikie odmiany.
– Najbardziej wartoÅ›ciowe sÄ… Å›liwki o czerwonej, fioletowej, niebieskiej lub czarnej skórce.
– Obecnie wiÄ™kszość Å›liwek suszona jest tunelowo, ciepÅ‚ym powietrzem, co szybciej je odwadnia i pozwala na zachowanie wiÄ™kszej iloÅ›ci przeciwutleniaczy.
– Åšliwki nie muszÄ… być poddawane dziaÅ‚aniu siarki, żeby zapobiec ich brÄ…zowieniu, ponieważ sÄ… ciemne same w sobie.
Właściwości śliwek
1. Åšliwki i sok z suszonych Å›liwek wspierajÄ… regularnÄ… pracÄ™ jelit. A wszystko dziÄ™ki temu, że Å›liwki sÄ… bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny bÅ‚onnik (rozpuszczalny bÅ‚onnik zmiÄ™kcza stolec, nierozpuszczalny – przyspiesza jego usuwanie).
2. Suszone śliwki zawierają cukier o nazwie sorbitol, który sprzyja rozwojowi mikroorganizmów w okrężnicy, a to z kolei wspiera regularną prace jelit.
3. Suszone śliwki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż wiele innych odżywczych owoców, w tym większość odmian jagód i truskawek.
4. Suszone Å›liwki wzmacniajÄ… koÅ›ci – pomagajÄ… budować koÅ›ci, ponieważ zmniejszajÄ… stan zapalny, który przyczynia siÄ™ do utraty tkanki kostnej. SÄ… również dobrym źródÅ‚em mineraÅ‚u o nazwie „bor”, który przyspiesza rozwój koÅ›ci.
ŹródÅ‚o: „Dzika strona jedzenia”