Ksylitol – zdrowy zamiennik biaÅ‚ego cukru
BiaÅ‚y cukier jest nazywany biaÅ‚Ä… Å›mierciÄ… biaÅ‚ego czÅ‚owieka. Dieta współczesnego czÅ‚owieka zawiera znacznie wiÄ™cej cukru niż kiedykolwiek w historii (np. statystyczny Amerykanin spożywa w ciÄ…gu roku nawet 64-68 kg cukru (!) – zawartego w żywnoÅ›ci, w tym w przetworzonych artykuÅ‚ach spożywczych i napojach gazowanych). Jego systematyczne, dÅ‚ugotrwaÅ‚e spożywanie prowadzi do pogorszenia zdrowia, które nie zawsze wiążemy ze sposobem odżywiania.
Czy jest jakaś alternatywa? Oczywiście, jak zawsze:-) Do wyboru mamy na przykład stewię (uważaną za jedną z najsłodszych roślin na ziemi), naturalne miody lub ksylitol (cukier brzozowy). Dziś będzie słów kilka o ksylitolu:-)
Negatywne skutki spożywania cukru rafinowanego (białego)
WiÄ™cej o dziaÅ‚aniu cukru można przeczytać w artykule „Cukier dzieci nie krzepi – o szkodliwoÅ›ci biaÅ‚ego cukru”. Poniżej przedstawiam problemy zdrowotne, na które jesteÅ›my narażeni przy systematycznym spożywaniu biaÅ‚ego cukru. SÄ… to przede wszystkim:
– objawy przypominajÄ…ce ADHD, problemy behawioralne, trudnoÅ›ci w nauce,
– niepokój i depresja,
– próchnica,
– osÅ‚abione koÅ›ci, co prowadzi do czÄ™stych zÅ‚amaÅ„,
– grzybica (Candida),
– zespół chronicznego zmÄ™czenia i fibromialgia,
– chroniczne zapalenia zatok i uszu,
– cukrzyca,
– choroby serca,
– osÅ‚abiony ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, co siÄ™ wiąże z podatnoÅ›ciÄ… na inne choroby,
– zespół jelita drażliwego (odpowiedzialny za 50% wszystkich bólów brzucha),
– wiÄ™ksze ryzyko otyÅ‚oÅ›ci.
Ksylitol – zdrowy zamiennik biaÅ‚ego cukru
Ksylitol jest cukrem uzyskiwanym z drzewa brzozy. WyglÄ…da jak zwykÅ‚y cukier, smakuje również prawie identycznie (jest jedynie trochÄ™ mniej sÅ‚odki). Zasadnicza różnica wystÄ™puje na poziomie atomowym – ksylitol posiada w czÄ…steczce 5 atomów wÄ™gla w przeciwieÅ„stwie do 6-cio i 12-to wÄ™glowych cukrów, takich jak glukoza, sacharoza, laktoza. I wÅ‚aÅ›nie to decyduje o jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach takich jak:
– daje odczyn zasadowy – ma dziaÅ‚anie bakteriobójcze, stabilizuje równowagÄ™ zasadowo-kwasowÄ…, hamuje rozwój grzybicy i drożdzaków,
– ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci opóźniajÄ…ce procesy starzenia,
– zawiera prawie dwa razy mniej kalorii oraz o 75% mniej wÄ™glowodanów niż biaÅ‚y cukier,
– jest bezpieczny dla diabetyków – indeks glikemiczny ksylitolu jest aż 14-o krotnie niższy niż cukru,
– uÅ‚atwia mineralizacjÄ™ (przyswajanie wapnia przez koÅ›ci),
– wzmacnia ukÅ‚ad immunologiczny,
– przeciwdziaÅ‚a próchnicy, chroni dziÄ…sÅ‚a, wzmacnia szkliwo;
BezpieczeÅ„stwa ksylitolu udowodniono w dÅ‚ugoterminowych badaniach klinicznych. WÅ‚Ä…czajÄ…c do swojej diety ksylitol należy pamiÄ™tać o jednej rzeczy – aby stopniowo dodawać go do posiÅ‚ków, zaczynajÄ…c od niewielkiej dawki (w dużych iloÅ›ciach może mieć dziaÅ‚anie przeczyszczajÄ…ce). Porcja do codziennego spożycia zależy od wrażliwoÅ›ci i masy ciaÅ‚a każdego czÅ‚owieka (dla osób dorosÅ‚ych jest to ok. 40 g dziennie).