Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian
Święta coraz bliżej, kalendarz przypomina, że zostały już tylko dwa tygodnie:-) Świąteczne stoły już niedługo będą po brzegi zastawione apetycznymi potrawami. Jedną z potraw, bez których trudno sobie wyobrazić święta, są pierogi. Dlatego też dzisiaj na SamoUzdrawianiu przepis na pierogi z kapustą i grzybami według dalekowschodniej sztuki odżywiania – Pięciu Przemian.
Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian
Składniki:
Farsz:
O – ¾ szklanki wrzątku
Z – 20 dag suszonych grzybów, 1 łyżka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 20 dag kapusty kiszonej
Ciasto:
D – ½ kg mąki pszennej
O – wrząca woda
Przygotowanie:
Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, gotować, aż będą miękkie. Pokroić cebulę, zeszklić na maśle, dodać do grzybów. Następnie dodać pieprz, sól i kapustę kiszoną. Gotować przez około 15-20 minut. Zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Przygotować ciasto: wsypać mąkę do dużej miski, wlać do niej z czuciem wrzątek, posiekać ciasto drewnianym nożem, następnie zagnieść ręką ciasto, powinno być miękkie. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką, resztę trzymać pod przykryciem, żeby nie wyschło. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek nałożyć farsz, zlepić brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie do chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ciekawostka: Są dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi; jedni dodają do ciasta jajko, inni nie. Ciasto z jajkiem jest twardsze, ale można je cienko rozwałkować i nadaje się lepiej na uszka.
Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.
O – Żywioł Ognia
Z – Żywioł Ziemi
M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa