Rozgrzewające babeczki gryczane z pastą z bakłażana
DziÅ› zapraszam na maÅ‚Ä… kulinarnÄ… ucztÄ™ – babeczki gryczane z pastÄ… z bakÅ‚ażana. Danie odpowiednie na chÅ‚odne, jesienne wieczory – wewnÄ™trznie rozgrzewa i zapewnia miÅ‚e doznania kulinarne:-)
Artykuł został zaczerpnięty ze strony www.wKuchniPieciuPrzemian.pl
„PrzekÄ…ska lub kolacja (bo na jednej babeczce siÄ™ nie koÅ„czy na cieplejsze, jesienne dni, niewymagajÄ…ca dużego nakÅ‚adu pracy. Delikatna w smaku pasta z bakÅ‚ażana, bÄ™dzie również Å›wietnym dodatkiem do kanapek czy makaronu. Z podanej iloÅ›ci ciasta wychodzi okoÅ‚o 24 babeczek.
Kamila
Składniki na babeczki gryczane
Ciasto:
O – 2 szklanki mąki gryczanej
Z – ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła, 2 łyżki oliwy, 4 żółtka
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – ¼ szklanki śmietany
Pasta:
O – kilka wędzonych śliwek, 1 liść szałwii
Z – ½ kg bakłażana, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki majonezu
M – szczypta pieprzu, 1 cebula, 1 garść świeżego oregano, 1 garstka świeżej bazylii,
1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku
D – 2 łyżeczki soku z limonki
Dodatki:
D – 1 pomidor, kilka listków natki pietruszki
Wykonanie
Składniki ciasta połączyć w podanej kolejności, szybko zagnieść ciasto, którym następnie należy wylepić foremki, wyłożone papilotkami. Babeczki piec w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu, ostudzić i wyjąć z foremek.
Bakłażana piec przez około 2 godziny w 180°C. Następnie obrać ze skórki i pokroić.
Dodać pozostałe składniki zmiksować na gładką masę.
Farsz naÅ‚ożyć na korpusy babeczek, udekorować pomidorem i natkÄ… pietruszki”.
Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)