Dieta bez pszenicy – szokujÄ…ce odkrycia o szkodliwoÅ›ci pszenicy.
Przyznam, że można siÄ™ zagubić w gÄ…szczu informacji o zdrowiu. Czasem odnoszÄ™ wrażenie, że co książka to inna teoria na temat odżywiania, uzdrawiania i dbania o zdrowie. WiÄ™kszy zamÄ™t może powstać, jeÅ›li autor (naukowiec, lekarz, uzdrowiciel) udowadnia, że to, co stanowi podstawÄ™ naszej diety, może być przyczynÄ… różnych dolegliwoÅ›ci, z którymi zmagamy siÄ™ latami. Nie inaczej jest w przypadku William’a Davis’a autora książki „Dieta bez pszenicy„. William, kardiolog zorientowany na praktykÄ™, szeroko opisuje pszenicÄ™ – jedno z podstawowych zbóż wiÄ™kszoÅ›ci ludzi Zachodu. Zarzut – „niewinna” pszenica nie jest już tym samym zbożem, co jeszcze 30-40 lat temu. Jej współczesna wersja jest „produktem” poddanym modyfikacjom, który w naszym organizmie powoduje szereg dolegliwoÅ›ci od nadwagi, nadmierny apetyt, przez różne stany zapalne i zaburzenia równowagi pH, do zaburzeÅ„ neurologicznych, cukrzycy, czy chorób serca. Brzmi nieprawdopodobnie? Mi też trudno w to uwierzyć, aczkolwiek na pewno warto pochylić siÄ™ nad tÄ… książkÄ… i potestować dietÄ™ bez pszenicy na sobie.
O co chodzi z tÄ… pszenicÄ…?
Pszenica sama w sobie nie jest problemem. Problemem jest to, co ludzie (a dokÅ‚adniej naukowcy zajmujÄ…cy siÄ™ rolnictwem) z niÄ… zrobili. Jak pisze William Davis, mamy „okazjÄ™” spożywać produkt modyfikacji prowadzonych w drugiej poÅ‚owie XX wieku. Odmiany pszenicy byÅ‚y hybrydyzowane, krzyżowane i poddawane introgresji. Brzmi to co najmniej niezrozumiale, jednak w efekcie tych tajemniczych zabiegów pszenica przeszÅ‚a metamorfozÄ™ ze „zÅ‚ocistych falujÄ…cych Å‚anów” do 45-centymetrowej wysokowydajnej pszenicy karÅ‚owatej. Współczesna pszenica w wyniku modyfikacji staÅ‚a siÄ™ bardziej odporna na wpÅ‚ywy Å›rodowiska (susza), patogeny (grzyby), a przede wszystkim wydajna – przeciÄ™tny zbiór w północnoamerykaÅ„skiej farmie jest dziesięć razy wiÄ™kszy niż jeszcze sto lat temu. Jednak nic za darmo – za te wszystkie „udoskonalenia” chcÄ…c nie chcÄ…c pÅ‚acimy wysokÄ… cenÄ™ – cenÄ™ swojego zdrowia.
„Współczesna pszenica ma siÄ™ do prawdziwej pszenicy w najlepszym razie tak, jak szympans do czÅ‚owieka. Choć nasi wÅ‚ochaci krewni z rzÄ™du naczelnych dzielÄ… z nami 99% genów, to jednak majÄ… dÅ‚uższe rÄ™ce, sierść na caÅ‚ym ciele i mniej szans na wygranie w którymkolwiek z teleturniejów. (…) Współczesna pszenica jest jeszcze bardziej oddalona od swego przodka sprzed zaledwie czterdziestu lat”.
Szczegóły modyfikacji genetycznych w miarÄ™ przystÄ™pnie zostaÅ‚y opisane w książce. Zainteresowanych odsyÅ‚am do „Dieta bez pszenicy„.
Pszenica to nie tylko chleb. Na bazie mÄ…ki powstaje mnóstwo produktów, które codziennie trafiajÄ… na nasze talerze: ciasta, ciasteczka, herbatniki, pÅ‚atki Å›niadaniowe, makarony, krakersy, precelki i caÅ‚a masa daÅ„ gotowych, w skÅ‚ad których wchodzi pszenica – kluski, pierogi, kopytka, sosy, fasolka po bretoÅ„sku („sos”, w którym „pÅ‚ywa” fasolka) itp.
Problemy zdrowotne i choroby związane ze spożyciem współczesnej pszenicy
William Davis podaje szereg różnych dolegliwości, które idą w parze wraz ze współczesną modyfikowaną pszenicą:
– otyÅ‚ość;
– narażenie mózgu na wpÅ‚yw egzorfin (odpowiednika endorfin wydzielanych przez organizm), które pobudzajÄ… apetyt;
– nadmierne podwyższanie poziomu cukru we krwi, prowadzÄ…ce do cykli przesytu wystÄ™pujÄ…cego naprzemiennie z odczuciem gÅ‚odu;
– proces glikacji, bÄ™dÄ…cy podÅ‚ożem chorób i starzenia siÄ™ organizmu;
– stany zapalne;
– wpÅ‚yw na wskaźnik pH, prowadzÄ…cy do niszczenia chrzÄ…stki i uszkodzeÅ„ koÅ›ci;
– aktywacja nieprawidÅ‚owych reakcji immunologicznych;
– pojawienie siÄ™ „mÄ™skich piersi”;
– celiakia, cukrzyca, choroby serca, zapalenie stawów, osobliwe wysypki, a nawet urojenia o podÅ‚ożu schizofrenicznym;
– zaburzenia neurologiczne (uszkodzenia tkanki mózgowej, móżdżku i innych struktur ukÅ‚adu nerwowego);
Dieta bez pszenicy to:
Choć odstawienie pszenicy na początku może wydawać się niemal niemożliwe, motywację mogą zwiększyć korzyści diety bez pszenicy:
– koniec z nadwagÄ…;
– wiÄ™cej energii do dziaÅ‚ania, lepsza koncentracja, brak huÅ›tawki nastrojów;
– uzdrowienie lub zminimalizowanie szeregu różnych chorób;
– odkryjesz różnorodność i bogactwo smaków posiÅ‚ków bez pszenicy
Na zakończenie
Autor „Diety bez pszenicy” jest Amerykaninem i odnosi siÄ™ do sytuacji w Stanach Zjednoczonych. Jednak problem z pszenicÄ… dotyczy nie tylko Stanów. Geograficznie dzieli nas ocean, jednak styl życia i to, co trafia na nasze talerze jest podobne. PodstawÄ™ żywienia wielu Amerykanów i Europejczyków stanowi pszenica i produkty, które zostaÅ‚y stworzone na jej podstawie. Choroby, z którymi siÄ™ zmagamy również sÄ… te same.
Tekst przygotowany na podstawie książki „Dieta bez pszenicy” William Davis. Ta atrakcyjna w czytaniu, skÅ‚aniajÄ…ca do myÅ›lenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów.