12 witamin i pierwiastków, których potrzebuje twoje serce
Aby ukÅ‚ad krwionoÅ›ny mógÅ‚ prawidÅ‚owo funkcjonować na peÅ‚nych obrotach, potrzebuje witamin i pierwiastków – zwÅ‚aszcza kilku z nich. Oto top 6 witamin i top 5 pierwiastków, które na staÅ‚e powinny zagoÅ›cić w Twojej diecie.
Top 6 witamin dla twojego serca
Witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B (B6, B12, B9 czyli kwas foliowy) – to jest absolutna podstawa dla ukÅ‚adu krążenia, jeÅ›li chodzi o witaminy. Ich niedobory przyczyniajÄ… siÄ™ nie tylko do chorób, ale również wydÅ‚użajÄ… okres leczenia.
Niedobory witamin to nie tylko skutek nieprawidłowej diety. To również efekt palenia papierosów, picia alkoholu, przyjmowania niektórych leków bądź też zaburzenia wchłaniania w układzie pokarmowym.
Witaminy są nietrwałe, część z nich np. witamina C, rozkłada się już w trakcie przygotowywania posiłku. Z tego względu należy pamiętać, aby spożyć posiłek tuż po przyrządzeniu.
Źródła witaminy A i prowitaminy A: marchew, ziemniaki, melon, jarmuż, pomidory, szpinak, brokuły, kapusta i inne zielone warzywa liściaste, wątróbka,
Źródła witaminy C: zielone warzywa liściaste, owoce cytrusowe, czerwone i żółte warzywa, natka pietruszki, kiszonki (np. kapusta kiszona).
Źródła witaminy E: zielone warzywa liściaste, soja, pomidor, papryka, dynia, oleje roślinne, ryby, produkty zbożowe z grubego przemiału (mąka razowa i produkty z mąki razowej, grube kasze).
ŹródÅ‚a witamin z grupy B: kieÅ‚ki pszenicy, otrÄ™by pszenne, kapusta, warzywa strÄ…czkowe, drożdże, kasze, ryż, jaja ( – witamina B6), jaja, wÄ…troba, kalafior, drożdże, soja, szpinak, natka pietruszki, fasola, groch, saÅ‚ata, (B9, czyli kwas foliowy), wÄ…tróbka, jajka, nabiaÅ‚, ryby, miÄ™so ( – witamina B12).
Top 6 pierwiastków dla twojego serca
Najwyższe miejsce w „notowaniu” najważniejszych pierwiastków dla serca i ukÅ‚adu krążenia zajęły: żelazo, magnez, selen, sód, potas, wapÅ„.
Źródła żelaza: wątroba, ryby, orzechy, produkty strączkowe.
Źródła magnezu: orzechy, produkty pełnoziarniste, kakao, figi.
Źródła selenu: warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste.
Źródła sodu: sól kuchenna, ryby morskie. Mimo że jest on niezbędny, przypadku tego pierwiastka zmagamy się raczej z nadmiarem niż z niedoborem. Należy ograniczyć nadmierne dosalanie oraz produkty z solą (kostki rosołowe, chipsy, zupy w proszku, dania gotowe).
Źródła potasu: świeże warzywa, owoce, migdały, suszone morele.
Źródła wapnia: soja, soczewica, rzodkiewka, rzeżucha, roszponka, melon, kalafior, bakłażan, jarmuż, cukinia, brukselka, bób.
Kopalnią wiedzy o związku odżywiania z różnymi chorobami jest książka
„Nie powinnam tego jeść”.