10 popularnych produktów spożywczych, których może wkrótce zabraknąć
Zmiana klimatu to bardzo poważny problem. Zagraża ona nie tylko życiu niektórych gatunków zwierząt, ale również i rolnictwu. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez aromatu kawy czy smaku czekolady, te wiadomości z pewnością cię zmartwią.
Serwis Spoon University wyróżnił 12 produktów i potraw, które mogą zniknąć z powierzchni Ziemi.
Awokado
Aby wyhodować ok. 30 g tego pysznego owocu potrzeba aż 35 litrów wody. Niestety kraje, w których uprawia się awokado, dotknięte są suszą. To między innymi dlatego tak dużo kosztuje ten owoc.
Ciecierzyca
Podobnie jak awokado, ciecierzyca lubi wodę. Aby wyprodukować ok. 30 gramów popularnego składnika hummusu, trzeba zużyć 290 litrów wody. Z powodów suszy światowa produkcja ciecierzycy spadła już o 40 proc.
Kawa
Ta wiadomość zaboli wszystkich kawoszy. Z powodów zmian klimatycznych dzikie krzewy kawowca mogą zniknąć z powierzchni naszej planety do roku 2080. Przyczyną są rosnące temperatury, które stopniowo uniemożliwiają uprawę ziaren najpopularniejszego napoju na świecie.
Ryby
Ta wiadomość również nie zabrzmi optymistycznie. Ryby wszystkich gatunków są łowione szybciej, niż się rozmnażają. Jeśli to się nie zmieni, prawdopodobnie ryby wyginą do 2050 roku.
Orzeszki ziemne
Hodowla orzeszków ziemnych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci szacują, że do 2030 roku orzeszki mogą całkowicie zniknąć z naszego menu.
Syrop klonowy
Produkcja syropu klonowego odbywa się w bardzo niskich temperaturach w nocy i wysokich w ciągu dnia. Globalne ocieplenie oraz susze sprawiają, że o odpowiednie warunki jest coraz trudniej.
Miód
Pszczoły są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40 proc. Nic więc dziwnego, że produkowany przez nie miód również znalazł się na tej liście.
Czekolada
Problem zmian klimatycznych dotyka również krzewy kakaowca. Susza sprawia, że coraz trudniej wyprodukować kakao. O ile nic się nie zmieni, naukowcy przewidują, że czekoladowymi przysmakami będziemy cieszyć się jedynie do 2050 roku.
Pszenica durum
Pszenica durum, z której produkuje się wyśmienite włoskie makarony, znajduje się na liście również z powodów zmian klimatycznych. Susza i wysokie temperatury sprawiają, że uprawa jest coraz trudniejsza. Przewiduje się, że plony pszenicy w niedalekiej przyszłości drastycznie spadną i mogą zniknąć na dobre.
Wino
Najlepsze wino powstaje z winogron, które zebrane są po obfitej ulewie poprzedzonej długą suszą. Z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na jakość trunków. Niektóre winorośle wręcz usychają. Te wszystkie trudności prowadzą m.in. do wzrostu cen wina.
Artykuł pochodzi z Business Insider Polska, 10 popularnych produktów spożywczych, których może wkrótce zabraknąć