res:
Zupa miso - przepis i właściwości

Zupa miso – przepis i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci

Dodaj komentarz

Zupa Miso to tradycyjne danie w kuchni japońskiej. Zupa miso może być traktowana jako pełen posiłek, lub tylko jego część. Przygotowanie zupy miso-shiru jest niezwykle proste i szybkie. Kluczowym składnikiem jest bulion dashi, który przygotowujemy w oparciu o pastę miso. Inne składniki są zależne od osobistych preferencji, ich dostępności oraz od pory roku. W Japonii uważa się, że miso powinno odzwierciedlać nastrój, porę roku oraz region, w którym jest przygotowywane. Jako dodatki do miso mogą być dodawane sezonowe warzywa, tofu, wodorosty wakame czy nawet ryby.

Jak przygotować zupę miso?

Na początek należy przygotować bulion dashi.

Jak przygotować bulion dashi?

Składniki:

  • grzyby shitake
  • pÅ‚at kombu
  • pół szklanki sosu sojowego
  • pół szklanki mirin ( wino ryżowe)
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

  1. Należy doprowadzić do wrzenia wodę w garnku. Następnie dodajemy przygotowane grzyby shitake i gotujemy kilka minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy bulion na kilka godzin (3-4 godziny), żeby grzyby oddały smak.
  2. Po kilku godzinach należy dodać kawałek kombu i ponownie wstawić bulion na gaz, ale nie doprowadzając do jego wrzenia. Po 40 minutach wyłączamy gaz i dodajemy sos sojowy oraz mirin.
  3. W tej formie gotujemy bulion, bez wrzenia, przez kolejne 10 minut.

Przygotowanie zupy miso

Składniki:

  •  bulion dashi (2-3 litry)
  • pasta miso (2-4 Å‚yżki)
  • grzyby shitake lub mun (kilka)
  • kostka tofu
  • cebula dymka
  • sezam
  • szczypiorek
  • czosnek
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
  • makaron soba

Sposób przygotowania:

  1. Bulion należy wstawić na gaz i dodać do niego pokrojone grzyby shitake lub moon. Bulion należy doprowadzić do wrzenia i po kilku minutach gotowania (2-3 minuty) wyłączyć gaz. Kolejnym etapem jest wyłowienie grzybów oraz schłodzenie zupy. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli dodamy pastę miso do wrzącego bulionu, to straci ona swoje właściwości oraz walory smakowe.
  2. Gdy bulion dashi jest na etapie chłodzenia, możemy w tym czasie pokroić w kostkę tofu oraz cebulę dymkę. Dodatkowo dobrze jest w międzyczasie zacząć przygotowywać makaron soba, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
  3. Gdy bulion jest już w miarę schłodzony, możemy dodać pokrojone tofu oraz cebulkę.
  4. Następnie dodajemy 2-4 łyżki pasty miso i energicznie mieszany zawartość garnka. Ilość pasty jest zależna od osobistych upodobań. Im więcej pasty dodamy, tym intensywniejszy będzie smak całej zupy.
  5. Dobrze jest dodać kilka kropel sosu sojowego, odrobinę octu ryżowego i oleju sezamowego.
  6. W końcowym etapie na talerz wykładamy makaron, zalewamy go zupą i dodajemy dodatki według własnych preferencji. Najlepiej sprawdza się dodanie na wierzch dania wodorostów wakame, szczypiorku oraz sezamu. Nie zapomnij dodać również grzybów, które zostały wyciągnięte z bulionu.

Jakie właściwości na zupa miso?

Pasta miso produkowana jest ze sfermentowanych ziaren soi. Dodatkowo występuje w niej jęczmień, ryż, sól morska i drożdże. Te składniki podczas procesu fermentacji wydzielają wiele pozytywnie wpływających na nasze zdrowie substancji, m.in. enzymy, bakterie kwasu mlekowego, witaminy B, K, D oraz potas, żelazo, wapń i fosfor. To wszystko sprawia, że miso poprawia trawienie, zwiększa ilość i wchłanialność ważnych witamin, składników mineralnych oraz aminokwasów.

Włączenie zupy miso do swojej diety wzmacnia naszą odporność. Za tę właściwość odpowiadają przede wszystkim, znajdujące się w miso, przeciwutleniacze oraz prebiotyki, które wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit.

Warto również wspomnieć, że zupa miso ma tylko około 85 kcal na 100g, co sprawia że jest polecana nawet wśród osób na dietach redukcyjnych.


Zobacz także:

Wszystko o kuchni japoÅ„skiej – historia, skÅ‚adniki, przepisy, najpopularniejsze dania »

Jakie są najzdrowsze kuchnie świata? Przegląd