
Witamina C w proszku – właściwości i zastosowanie
Od jakiegoś czasu w sklepach internetowych i w sklepach ze zdrową żywnością witamina C lewoskrętna w proszku >> jest „na topie”.
Prawo- czy lewoskrętna?
Ta „lewoskrętna” postać witaminy C jest uważana za lepszą i lepiej przyswajalną. W internetowych źródłach dowiemy się, że tak dobrej witaminy C nie kupimy w aptece. Dowiemy się również, że w suplementach diety i witaminie C w tabletkach jest dostępna tylko jej „prawoskrętna” postać, a więc ta gorzej przyswajalna. Witamina C lewoskrętna w proszku to produkt wokół, którego zdążyło już narosnąć wiele mitów, łącznie z cudowną zdolnością leczenia nowotworów.
Czy jest się czym martwić? Raczej nie. Zasięgając wiedzy u osób, które mają solidne podstawy wiedzy, u lekarzy, farmaceutów, okazuje się, że preparaty apteczne zawierają tę dobrze przyswajalną formę witaminy C. Po prostu producenci zazwyczaj nie piszą o jej „lewo” i „prawo” skrętnej postaci, gdyż nie ma takiej potrzeby – na rynku jest dostępna dobrze przyswajalna witamina.
Witamina C lewoskrętna w proszku
Jednak internetowa modą na podział „prawoskrętny” i „lewoskrętny” przyczyniła się do jednej dobrej rzeczy – witamina C lewoskrętna w proszku jest łatwo dostępna.
Co możemy zrobić ze sproszkowaną witaminą C? Możemy jej użyć do stworzenia domowych kosmetyków lub przygotować napój, który szybko stawia na nogi przy przeziębieniu. A przede wszystkim – do zapewnienia organizmowi codziennej wymaganej dawki witaminy C.
Witamina C – właściwości
Dlaczego witamina C jest tak ważna? Między innymi dlatego
- Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się.
- Zwiększa przyswajalność żelaza.
- Wzmacnia odporność.
- Przeciwdziała zmęczeniu, wspiera układ nerwowy.
- Stosowana zewnętrznie, na skórę – rozjaśnia piegi i przebarwienia (w zależności od ilości witaminy C w danym preparacie).
- Pobudza syntezę kolagenu i elastyny.
Tak więc czy warto zaopatrzyć się w paczuszkę sproszkowanej witaminy C do użytku domowego? Myślę, że warto, nawet wtedy, gdy zdejmiemy z niej otoczkę mitów i przeświadczenia, że witamina C lewoskrętna w proszku jest jej lepszą wersją.
Przepisy z witaminą C
Leczniczy napój na przeziębienie
Jak tylko złapie nas przeziębienie, czy grypa, możemy szybko zatrzymać rozwój choroby z pomocą bardzo prostego napoju. Aby go przyrządzić, potrzebne będą:
- 1 łyżeczka witaminy C w proszku
- 2 łyżeczki cukru/miodu (jeśli dodajemy cukier, najlepiej, żeby był naturalny: ksylitol lub stewia)
- szklanka letniej wody
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Popijamy w zależności od potrzeb, 3-5 szklanek dziennie.
Taki napój ma słodko-cytrynowy smak. Jest on tak przyjemny, że można się od niego uzależnić. Jednak kurację należy przerywać, gdy tylko choroba minie i powrócić do standardowej dziennej dawki – jednej łyżeczki dziennie.
Domowe serum z Witaminą C
Serum, według tego przepisu, nawilża i spowalnia proces starzenia się skóry.
Składniki:
- 1 łyżeczkę Witaminy C w proszku
- 1 łyżeczka gliceryny
- pojemnik / butelka z ciemnego szkła
Wymieszaj wszystkie składniki, aż do osiągnięcia jednolitej formy (bez grudek). Wlej serum do buteleczki / pojemniczka – dobrze zakręć. Nakładaj codziennie wieczorem na oczyszczoną, przemytą cerę. Poczekaj, aż serum wchłonie się całkowicie, a następnie użyj naturalnego olejku do twarzy (np. arganowego lub kokosowego).
Chcesz kupić sproszkowaną witaminę C?
Kliknij w >> ten link <<