res:
Przepis na mleko sojowe bez fasolowego posmaku

Przepis na mleko sojowe bez fasolowego posmaku

Dodaj komentarz

Mleko sojowe to znakomity zamiennik zwykłego krowiego mleka. Posiada podobne wartości odżywcze do krowiego mleka, jest bogate w białko i potas. Jeśli poszukujesz sprawdzonego przepisu na domowe mleko roślinne, wypróbuj poniższy przepis na mleko sojowe. Jego autorka, Miyoko Schinner, wielokrotnie eksperymentowała, aż udało jej się uzyskać dość neutralny smak, bez fasolowego posmaku.

Domowe mleko sojowe

Jeśli planujesz robić mleko regularnie, zainwestuj w niedrogą maszynę do robienia mleka sojowego, gdyż znacznie ułatwi ci to pracę. Oczywiście wciąż da się to robić bez pomocy jakichkolwiek specjalistycznych urządzeń (w Azji mleko sojowe pije się od stuleci).

Jeżeli dotąd twój kontakt z mlekiem sojowym ograniczał się wyłącznie do produktów ze sklepu, to być może zaskoczy cię smak tradycyjnie robionego mleka sojowego, a szczególnie jego fasolowy posmak. Niektórzy go kochają, inni – nienawidzą. Smak ten można zamaskować za pomocą szczypty soli i substancji słodzącej, ale trudno go całkowicie wyeliminować.

Za charakterystyczny posmak jest odpowiedzialny enzym, który pojawia się pod wpływem kontaktu soi z zimną wodą w trakcie moczenia nasion. Polecamy więc, aby nie moczyć nasion przed gotowaniem – to pozwoli otrzymać mleko o dość neutralnym smaku.

Smak mleka można wzbogacić, dodając szczyptę wanilii, łyżkę lub dwie dowolnej substancji słodzącej lub nieco soli. Najlepiej smakuje jednak w naturalnej postaci i nawet pieni się, gdy przyrządzamy cappuccino! 

Do przygotowania mleka sojowego najlepiej nadaje się specjalny worek do wyciskania mleka z orzechów, ale możesz użyć też sitka wyłożonego potrójną warstwą etaminy. Po odcedzeniu mleka sojowego zostanie ci sucha miazga zwana okarą. Na końcu artykułu znajdziesz porady, jak wykorzystać ten produkt uboczny.

przepis na mleko sojowe

Przepis na mleko sojowe

Z podanych składników otrzymasz 4 szklanki produktu.

SKŁADNIKI:

  • 14 szklanek wody
  • 1.5 szklanki suchych, niemoczonych nasion soi
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka cukru organicznego lub syropu klonowego oraz/lub szczypta soli w celu poprawienia smaku (opcjonalnie)

WYKONANIE:

  1. Wlej 8 szklanek wody do garnka i zagotuj.
  2. Dodaj nasion soi i gotuj przez minutę, po czym zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu woda powinna wystygnąć na tyle, by dało się jej dotknąć.
  3. Odcedź nasiona soi, a następnie przesyp połowę do blendera i dolej 3 szklanki wody. Miksuj krótko, aż uzyskasz gęstą zawiesinę. Nie powinno to trwać dłużej niż 10-20 sekund.
  4. Wlej zawiesinę do worka do odsączania mleka z orzechów lub na sitko i odsącz płyn do miski lub pojemnika. Ściśnij worek lub ugnieć zawartość sitka za pomocą drewnianej łyżki, aby wydobyć jak najwięcej mleka i aby pozostała masa była możliwie najbardziej sucha.
  5. Powtórz proces  miksowania i odcedzania z pozostałą soją i pozostałymi 3 szklankami wody.
  6. Wlej mleko sojowe do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu; zmniejsz ogień i podgrzewaj dalej tak, by płyn nie wykipiał, przez 5-10 minut.

Mleko jest już gotowe. Jeżeli chcesz, możesz dodać mu smaku za pomocą wanilii, szczypty soli lub dowolnej substancji słodzącej. Poczekaj aż ostygnie, i przelej do odpowiedniego naczynia. Przechowywane w ten sposób mleko może stać w lodówce około 3-4 dni.

Aby wydłużyć czas przydatności do spożycia, przelej wciąż gorące mleko do czystych słoików z szerokim otworem, zakręć wieczka i przechowuj w lodówce. Nieotwierane mleko może zachować świeżość przez niemal 3 tygodnie. Po otwarciu trzeba go zużyć w ciągu 5-7 dni.

Jak wykorzystać okarę?

Gdy masz już mleko sojowe, powinno zostać ci kilka szklanek okary, czyli bogatej w błonnik masy pozostałej po produkcji mleka. Co można z nią zrobić?

  • Okara nadaje potrawom strukturę płatków, więc doskonale sprawdza się jako dodatek do „wegańskich ryb” czy nuggetsów.
  • Okarę można też dodawać do muffinek i chleba (jako częściowy zamiennik mąki oraz w celu zwiększenia ilości błonnika).
  • Jeżeli masz zwierzęta, np. psy, kurczaki, one również pokochają okarę!

W lodówce okara może być przechowywana tydzień, a w zamrażarce rok.

Jeśli chcesz poznać właściwości zdrowotne mleka sojowego i innych napoi roślinnych, zapraszam do artykułu Zdrowe napoje roślinne >>

Przepis na mleko sojowe został zaczerpnięty z książki
Wegańska spiżarnia >>

przepis na mleko sojowe