MiÄ™ta – orzeźwiajÄ…ce zioÅ‚o na upalne dni
Gdy słupki rtęci skaczą bez opanowania w górę, oprócz chłodnika możemy poratować się zielonym ziołem stworzonym przez Matkę Naturę specjalnie na upały. Mowa oczywiście o mięcie;)
MiÄ™ta – zastosowania i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci
MiÄ™ta jest bardzo ciekawym zioÅ‚em. W ciepÅ‚ych porach roku doskonale chÅ‚odzi i gasi pragnienie. Można z niej zrobić herbatkÄ™ lub dodać Å›wieże listki do lemoniady albo wody z cytrynÄ…. Można przygotować napar i dodać do kÄ…pieli – wtedy orzeźwi i nieco ochÅ‚odzi. MiÄ™ta doskonale sprawdza siÄ™ jako dodatek do twarożku, pomidorów (zamiast bazylii), ryb. Na chÅ‚odne dni jest idealna do lodów i deserów. Pomocna przy bólach brzucha i kÅ‚opotach z trawieniem. Ale to jeszcze nie wszystko – jej kolejnym zastosowaniem jest odstraszanie komarów. Aby choć trochÄ™ zmniejszyć ilość wizyt tych irytujÄ…cych goÅ›ci, wystarczy posadzić jÄ… na oknie.
W zależności od upodobań mięty możemy używać w wielu kombinacjach:
– jako herbatki – wystarczy kilka listków miÄ™ty zaparzyć wrzÄ…tkiem, napar ostudzić. Dodatkowo można wrzucić kilka kostek lodu. Pysznie, zdrowo i orzeźwiajÄ…co.
– jako skÅ‚adnik chÅ‚odniku – kilka drobno posiekanych listków miÄ™ty dodaj do ulubionego chÅ‚odniku (kilka przepisów proponujemy w artykule „Uff jak gorÄ…co – przepisy na chÅ‚odnik”.
– jako skÅ‚adnika mizerii – „zwykÅ‚Ä…” mizeriÄ™ z ogórków, Å›mietany (opcjonalnie oliwy) oraz pieprzu i soli, możesz wzbogacić kilkoma listkami posiekanej miÄ™ty.
– jako wywaru do kÄ…pieli – garść miÄ™ty zalej wrzÄ…tkiem (np. 1 szklankÄ… wrzÄ…tku). Parz pod przykryciem 15 minut. Listki odcedź, wywar dodaj do kÄ…pieli. MiÄ™ta posiada moc orzeźwiania i leczenia podrażnieÅ„.
Wszystkich zainteresowanych zioÅ‚olecznictwem zapraszamy do dziaÅ‚u z książkami >> „ZioÅ‚olecznictwo„.