
Herbata imbirowa idealna na rozgrzanie w jesienne wieczory
Nieubłagalnie ogarniają nas jesienne chłody. W tym czasie powinniśmy w szczególności zadbać o to, by wewnętrznie się rozgrzać. Prostym i smacznym sposobem jest zrobienie herbatki imbirowej. Imbir jest nieodłączną przyprawą kuchni azjatyckiej, jest tam uprawiany od ponad 3 000 lat. Posiada szereg właściwości: poprawia krążenie (rozgrzewa cały organizm), jest pomocny przy przeziębieniu, poprawia trawienie (a nawet leczy wzdęcia), łagodzi bóle menstruacyjne, a nawet zwiększa koncentrację. Mimo wielu korzyści imbir powinny ostrożnie spożywać osoby z wrzodami żołądka, dwunastnicy, refluksem oraz kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Poniżej – przepis na herbatę imbirową:-)
Herbata imbirowa – wersja „mocniejsza”
Imbir charakteryzuje się intensywnym, ostrym smakiem, dlatego nie należy przesadzać przy sporządzaniu herbatki – niewielki kawałeczek wystarczy;-)
Składniki:
– kawałeczek kłącza imbiru (1.5 cm – 2 cm)
– miód (ilość w zależności od upodobań, ja polecam 6 łyżeczek)
– sok z cytryny
– 1 litr wody
Wykonanie:
Do wrzącej wody dodajemy drobno posiekany imbir. Gotujemy około 10-15 minut. Imbir odcedzamy, czekamy kilka minut aż wywar ostygnie, następnie dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i gotowe:-)
Herbata imbirowa – wersja „lżejsza”
Poniższa wersja również rozgrzewa, aczkolwiek nie tak bardzo jak herbata z pierwszego przepisu. W drugim przepisie imbir jest tylko dodatkiem, wspomaganym przez cytrynę i miód. Sproszkowany imbir nie posiada też aż tak wielu właściwości, co surowy. Mimo że jest to wersja typu „light”, warto czasem z niej skorzystać, zwłaszcza w przypadku braku kłącza imbiru pod ręką.
Składniki:
– 2-3 łyżki miodu
– czarna herbata
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
– plasterek cytryny
Wykonanie:
Parzymy czarną herbatę, gdy herbata nieco przestygnie (po kilku minutach) dodajemy łyżeczkę imbiru, miód i cytrynę. Mieszamy i gotowe:-)
Ekspresowa herbata imbirowa
Herbata imbirowa w saszetkach to propozycja gotowej herbatki imbirowej, którą zawsze można mieć pod ręką – w domu lub podróży. Idealne proporcje imbiru i innych składników sprawiają, że smak imbiru nabiera nowego wymiaru, a jesienny chłód nie jest aż tak przejmujący.
Jej dodatkowym atutem jest to, że wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.