res:
Właściwości i wartości odżywcze bananów

Właściwości i wartości odżywcze bananów

Banan już od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych importowanych owoców w Polsce. Można go znaleźć zarówno na weselnych i urodzinowych paterach, jak i w codziennych woreczkach na drugie śniadanie. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę, a także być składnikiem wielu pysznych deserów. Delikatny, charakterystyczny smak nieodmiennie kusi i cieszy podniebienie. Banan i jego właściwości zdrowotne wspomagają zdrowie, […]

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Daktyle są owocem palmy daktylowej, która rośnie w wielu tropikalnych regionach świata. W ostatnich latach stały się dość popularne. Niemal wszystkie daktyle sprzedawane w Europie są suszone. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jaskrawoczerwonego do jasnożółtego. Medjool oraz Deglet Noor są najczęściej spotykanymi odmianami. Daktyle są bogate w […]

Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Ostropest plamisty to atrakcyjna roślina, którą często możemy spotkać na łąkach i w okolicach zabudowań gospodarczych. Posiada małe purpurowo-fioletowe kwiaty, a podłużne liście i łodygi zakończone są ostrymi kolcami. Często jest mylona z ostem zwyczajnym, od którego odróżnia się znacznie większymi rozmiarami. Kiedyś uważana za chwast, dzisiaj szeroko uprawiana i ceniona za walory prozdrowotne i […]

Właściwości i wartości odżywcze kaszy orkiszowej

Właściwości i wartości odżywcze kaszy orkiszowej

Kasza orkiszowa i jej prozdrowotne właściwości są znane od tysięcy lat. Robi się ją z orkiszu, który jest odmianą pszenicy, więc nie jest zalecana dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Według historyków orkisz był hodowany już 8000 lat temu, co czyni go jednym z najstarszych zbóż. Kaszę można jeść zarówno na słono, […]

Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?

Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?

Zapach świeżo przyrządzonej kawy o poranku to dla wielu zapowiedź dobrze rozpoczętego dnia. Poza walorami smakowymi kawa ma także szereg właściwości wpływających na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie! Właściwości kawy Działa pobudzająco Wysoka zawartość kofeiny pomaga w pobudzeniu umysłu do pracy. To powszechnie znana właściwość kawy, o której z pewnością słyszał każdy z nas. Pomaga redukować stres […]

Zdrowe przekąski - które wybrać, na co zwrócić uwagę i na co uważać

Zdrowe przekąski – które wybrać, na co zwrócić uwagę i na co uważać

Jedną z bardzo popularnych zasad dotyczących diety był jeszcze nie tak dawno zakaz podjadania między posiłkami. Teraz na całe szczęście już wiadomo, że nie ma w tym nic złego, a bycie głodnym nie prowadzi do niczego dobrego – może bowiem spowodować pojawienie się napadów głodu oraz niepożądanych zachcianek. Zdrowe przekąski to coś, co pozwala utrzymać […]

Właściwości marchwi. Jakie witaminy ma marchewka?

Właściwości marchwi. Jakie witaminy ma marchewka?

Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Często i chętnie stosuje się ją w polskiej jak i europejskiej kuchni. Co ciekawe jej prozdrowotne właściwości były doceniane już wieki temu także na terenie Azji. W starożytnych Chinach królowała bowiem marchew w białej odmianie. Najpopularniejsza bo pomarańczowa marchew na dobrą sprawę została wyhodowana dopiero w XVII przez Holendrów. […]

Wiśnia japońska - odmiany i właściwości

Wiśnia japońska – odmiany i właściwości

Kwitnąca wiśnia to najpopularniejszy i najbardziej rozpoznawalny wśród symboli Japonii. Co roku tysiące turystów z całego świata odwiedzają ten kraj, aby podziwiać ogrody pełne pięknych, różowych kwiatów. Jak się okazuje, kwiaty tego charakterystycznego drzewa mają również właściwości zdrowotne i znalazły zastosowanie w branży kosmetycznej. Odmiany wiśni japońskiej Wiśnia japońska niejedno ma imię. Drzewo, które zakwita […]

Bambus - właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Bambus – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Zróżnicowane zastosowanie bambusa czyni z niego bardzo użyteczną roślinę. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji papieru, tkanin, mebli oraz żywności. Często staje się on składnikiem ekologicznych produktów, a jego doskonałą jakość doceniono w wielu branżach. Eksperci zwracają uwagę na jego właściwości prozdrowotne i kosmetyczne. Odmiany bambusa Bambus to jedno z najszybciej rosnących drzew na świecie, […]