res:
Agar-agar - poznaj zalety naturalnej żelatyny

Agar-agar – poznaj zalety naturalnej żelatyny

7 komentarzy

Szukasz zdrowego i naturalnego zamiennika żelatyny? Wypróbuj agar-agar. Jest on bezzapachowy, bezsmakowy i wydajniejszy od żelatyny. W dodatku to produkt w pełni naturalny, z którego śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam do lektury:-)

Naturalna „żelatyna” nie tylko dla wegetarian

Agar jest pozyskiwany krasnorostów (glonów). Najczęściej można go kupić w postaci proszku, który trzeba podgotować w wodzie minimum 10 minut. W przypadku krótszego gotowania, możemy uzyskać mało przyjemny rybi zapach.

Agar jest w pełni bezpieczny, jeśli spożywamy go w normalnej ilości, np. w postaci galaretek owocowych. Jednak przy większym spożyciu może on wykazać łagodne działanie przeczyszczające.

Tradycyjna żelatyna jest produkowana z części zwierzęcych: kości, ścięgien, resztek ubojowych. Choć brzmi to mało apetycznie, jej zaletą jest dostarczenie organizmowi kolagenu, czyli białka, które odpowiada za elastyczność stawów, ścięgien, skóry i włosów.

Wegetarianie, z oczywistych względów, wykreślają żelatynę z jadłospisu, zastępując ją pektyną lub agarem. Jeśli ktoś również nie jest w stanie przełknąć zwykłej żelatyny, warto pójść śladem wegetarian i wypróbować agar. Mimo iż nie zawiera on kolagenu, posiada parę innych ogromnych zalet.

Zalety agar-agar

  • Jest naturalny.
  • Mniej kaloryczny od żelatyny.
  • Zawiera dużo bÅ‚onnika.
  • Jest wydajniejszy od żelatyny.
  • Można go ponownie zagotować.
  • Nie ma koloru, smaku ani zapachu. Pozwala to na „kulinarne eksperymenty” – galaretki z owocami, warzywami, bakaliami.

Ten naturalny zamiennik żelatyny wykorzystuje siÄ™ m.in. w przemyÅ›le spożywczym przy produkcji sÅ‚odyczy, farmaceutycznym – jako Å›rodek powodujÄ…cy rozpad tabletek oraz w przemyÅ›le kosmetycznym. A ja proponujÄ™ zastosować go w swojej kuchni:-)

Przepis na galaretki z owocami

Składniki:agar

  • 7 g agar
  • 1 litr wody
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Agar dokÅ‚adnie rozrabiamy z wodÄ…, nastÄ™pnie gotujemy minimum 10 minut. Owoce dokÅ‚adnie myjemy, kroimy na mniejsze kawaÅ‚ki i  zalewamy „żelem”. Odstawiamy do stężenia.

Jako że „morska żelatyna” jest neutralna w smaku i zapachu, warto poeksperymentować z innymi skÅ‚adnikami, np. warzywami, bakaliami, orzechami. Kto wie, może w taki sposób stworzysz swojÄ… ulubionÄ… przekÄ…skÄ™?:-)