Młody jęczmień a cukrzyca cz. 3 – działanie młodego jęczmienia
STUDIA DOTYCZĄCE ODDZIAŁYWANIA MŁODEGO JĘCZMIENIA NA POZIOM CUKRU WE KRWI U CHORYCH NA CUKRZYCĘ
dr Miroslav Lacina
Część 3 – działanie młodego jęczmienia
OPIS BADAŃ
a) Podział
Badania w swoim zamierzeniu miały sprawdzić działanie Młodego jęczmienia na poziom cukru u pacjentów ze stwierdzonym diabetes mellitus czyli cukrzycą.
Obserwowani pacjenci podzieleni zostali na 2 podstawowe grupy:
1. Pacjenci ze stwierdzoną cukrzycą II typu na diecie lub diecie i doustnych antydiabetykach (obserwację prowadził lek. med Lacina) 20 pacjentów. Patrz tabelki nr 1A i 1B oraz odpowiednie diagramy.
2. Pacjenci ze stwierdzoną cukrzycą II typu na insulinie (obserwację prowadziła lek. med. Tělupilová) – 20 pacjentów, patrz tabliczki nr 2A, 2B i odpowiednie diagramy.
b) Czas trwania badań
Pacjenci zażywali Młody Jęczmień w okresie obserwacji minimalnie 3, maksymalnie 6 miesięcy.
c) Obserwowane parametry
Pobieranie krwi przeprowadzono przed rozpoczęciem używania Młodego jęczmienia, a następnie po minimalnie 4 tygodniach (u 1 grupy) a także po 6 tygodniach (u 2 grupy) podczas używania Młodego jęczmienia i po skończeniu używania Młodego jęczmienia.
Podczas trwania obserwacji pacjenci starali się w żaden sposób nie zmieniać swojego dotychczasowego odżywiania i sposobu życia. Utrzymywali swoją dietę i nie zmieniali leków ani ich dawkowania, o ile tego nie wymagał ich stan zdrowia.
Obserwowana była wartość glikemii (granica fizjologiczna na czczo wynosi 3,3 – 6,1 mmol/l, ewentualnie 5,2 mmol/l) następnie wartość glikowanej hemoglobiny(GHBA%) u pierwszej grupy (poziom maksymalnie do 8% całkowitej hemoglobiny), a także glikowanej proteiny (GP) u drugiej grupy.
Glikowana hemoglobina wskazuje średni poziom glikemii mniej więcej 60 dni wstecz. Obowiązuje przelicznik, że 1% GHBA% = 1,3 mmol/l średniego poziomu glikemii 2 miesiące wstecz.
Glikowana proteina (granica fizjologiczna na czczo wynosi 1,8 – 2,6 mmol/l lub 205 – 280 j. Jej wartość przedstawia przeciętną wartość poziomu glikemii około 10 dni do 2 tygodni
1 grupa chorych przeważnie na diecie i PAD
Tabelka nr 1A
(pierwsza grupa pacjentów)
Rozwój wartości glikemii w mmol/l na czczo (dane po lewej stronie) i wartości glikowanej hemoglobiny w % (dane po prawej stronie) w słupku tabelki w porównaniu z wcześniejszym pomiarem laboratoryjnym z pogrubioną poprawą – pogorszeniem w porównaniu do wcześniejszej wartości.
Liczba porządkowa | Wartości wstępne | Po 4 tyg. | Po 8 tyg. | Po 12 tyg. | Po 16 tyg. | Po 20 tyg. | Po 24 tyg. |
Uwaga D+PAD+I |
1. |
6,1/4.74 |
6,5/4,77 |
5,5/4,48 |
5,4/4,48 |
——— |
——— |
——— |
K (50) 3 |
2. |
6,1/4,54 |
6,7/4,84 |
5,1/4,43 |
5,9/4,58 |
——— |
——— |
——— |
M(42) 3 |
3. |
7,3/5,61 |
7,1/5,53 |
6,4/5,35 |
5,8/5,23 |
——— |
——— |
——— |
M(51) 3 |
4. |
6,6/5,07 |
6,7/4,64 |
6,5/4,90 |
6,2/4,84 |
——— |
——— |
——— |
K(74) 3 |
5. |
8,3/6,38 |
7,3/5,99 |
6,6/5,81 |
6,2/5,73 |
——— |
——— |
——— |
K (58) 3 |
6. |
7,4/5,69 |
7,8/5,89 |
6.8/5,60 |
5,9/5,32 |
——— |
——— |
——— |
M (64) 3 |
7. |
6,4/4,91 |
6,7/5,03 |
5,5/4,72 |
5,7/4,76 |
——— |
——— |
——— |
K (38) 3 |
8. |
7,5/5,56 |
6,8/5,36 |
6,9/5,41 |
6,2/5,17 |
——— |
——— |
——— |
K (45) 3 |
9. |
6,6/5,23 |
6,9/5,26 |
6,4/5,13 |
6,3/5,08 |
——— |
——— |
——— |
M (48) 3 |
10. |
7,2/5,49 |
6,4/5,32 |
6,5/5,17 |
6,1/5,16 |
——— |
——— |
——— |
M (52) 3 |
11. |
6,1/4,78 |
5,9/4,30 |
5,6/4,20 |
5,5/4,12 |
5,6/4,18 |
5,2/4,10 |
5,2/4,05 |
M (60) 6 |
12. |
5,9/4,80 |
6,4/4,98 |
6,2/4,84 |
5,9/4,76 |
5,8/4,68 |
6,1/4,73 |
5,6/4,62 |
K (52) 6 |
13. |
6,5/5,42 |
6,4/4,20 |
6,5/4,10 |
6,2/4,11 |
6,0/4,48 |
5,8/4,12 |
5,9/4,25 |
K (57) 6 |
14. |
5,6/4,75 |
6,8/4,99 |
6,9/5,13 |
6,7/5,02 |
5,2/4,82 |
5,2/4,53 |
5,1/4,05 |
M (60) 6 |
15. |
7,5/5,84 |
7,8/6,08 |
6,9/5,54 |
6,1/4,20 |
5,0/4,14 |
5,3/4,28 |
5,2/4,18 |
M (40) 6 |
16. |
7,9/6,82 |
6,9/6,42 |
7,5/5,24 |
5,5/4,82 |
5,6/4,62 |
5,2/4,16 |
5,4/4,22 |
M (50) 6 |
17. |
7,6/6,12 |
7,5/6,15 |
7,7/6,32 |
7,9/6,88 |
8,3/7,04 |
7,6/6,82 |
7,7/5,35 |
M (62) 6 |
18. |
8,3/6,68 |
8,8/6,88 |
7,4/6,42 |
7,1/6,32 |
6,6/5,83 |
6,8/5,88 |
6,1/5,14 |
K (39) 6 |
19. |
6,9/5,34 |
7,4/5,58 |
7,0/5,62 |
7,2/5,57 |
5,8/4,95 |
5,9/4,62 |
5,6/4,23 |
K (48) 6 |
20. |
7,4/6,32 |
6,9/6,05 |
7,0/5,74 |
6,3/5,19 |
6,4/5,06 |
5,7/4,82 |
5,8/4,96 |
M (52) |
D+PAD+I = Dieta+Peroralne AntyDiabetyki+Insulinoterapia
ANALIZA WARTOŚCI GLIKEMII PO 1 MIESIĄCU(pomiar laboratoryjny)
55% – pogorszenie
45% – poprawa
ANALIZA WARTOŚCI GHBA % PO 1 MIESIĄCU (pomiar laboratoryjny)
65% – pogorszenie
35% – poprawa
Tabelka 1B
(pierwsza grupa pacjentów)
Porównanie wartości pierwszego (przed rozpoczęciem używania MJ) i ostatniego (po zakończeniu używania MJ) labolatoryjnego badania glikemii w mmol/l na czczo (informacja po lewej stronie) i wartości glikowanej hemoglobiny w % (informacja po prawej stronie) w słupku tabelki z wyszczególnioną poprawą – pogorszeniem końcowych wyników labolatoryjnych przeciwko wynikom wstępnym.
Liczba porządkowa |
Wartości wstępne |
Po 4 tyg. |
Po 8 tyg. |
Po 12 tyg. |
Po 16 tyg. |
Po 20 tyg. |
Po 24 tyg. |
Uwaga D+PAD+I |
1. |
6,1/4.74 |
6,5/4,77 |
5,5/4,48 |
5,4/4,48 |
——— |
——— |
——— |
K (50) 3 |
2. |
6,1/4,54 |
6,7/4,84 |
5,1/4,43 |
5,9/4,58 |
——— |
——— |
——— |
M(42) 3 |
3. |
7,3/5,61 |
7,1/5,53 |
6,4/5,35 |
5,8/5,23 |
——— |
——— |
——— |
M(51) 3 |
4. |
6,6/5,07 |
6,7/4,64 |
6,5/4,90 |
6,2/4,84 |
——— |
——— |
——— |
K(74) 3 |
5. |
8,3/6,38 |
7,3/5,99 |
6,6/5,81 |
6,2/5,73 |
——— |
——— |
——— |
K (58) 3 |
6. |
7,4/5,69 |
7,8/5,89 |
6.8/5,60 |
5,9/5,32 |
——— |
——— |
——— |
M (64) 3 |
7. |
6,4/4,91 |
6,7/5,03 |
5,5/4,72 |
5,7/4,76 |
——— |
——— |
——— |
K (38) 3 |
8. |
7,5/5,56 |
6,8/5,36 |
6,9/5,41 |
6,2/5,17 |
——— |
——— |
——— |
K (45) 3 |
9. |
6,6/5,23 |
6,9/5,26 |
6,4/5,13 |
6,3/5,08 |
——— |
——— |
——— |
M (48) 3 |
10. |
7,2/5,49 |
6,4/5,32 |
6,5/5,17 |
6,1/5,16 |
——— |
——— |
——— |
M (52) 3 |
11. |
6,1/4,78 |
5,9/4,30 |
5,6/4,20 |
5,5/4,12 |
5,6/4,18 |
5,2/4,10 |
5,2/4,05 |
M (60) 6 |
12. |
5,9/4,80 |
6,4/4,98 |
6,2/4,84 |
5,9/4,76 |
5,8/4,68 |
6,1/4,73 |
5,6/4,62 |
K (52) 6 |
13. |
6,5/5,42 |
6,4/4,20 |
6,5/4,10 |
6,2/4,11 |
6,0/4,48 |
5,8/4,12 |
5,9/4,25 |
K (57) 6 |
14. |
5,6/4,75 |
6,8/4,99 |
6,9/5,13 |
6,7/5,02 |
5,2/4,82 |
5,2/4,53 |
5,1/4,05 |
M (60) 6 |
15. |
7,5/5,84 |
7,8/6,08 |
6,9/5,54 |
6,1/4,20 |
5,0/4,14 |
5,3/4,28 |
5,2/4,18 |
M (40) 6 |
16. |
7,9/6,82 |
6,9/6,42 |
7,5/5,24 |
5,5/4,82 |
5,6/4,62 |
5,2/4,16 |
5,4/4,22 |
M (50) 6 |
17. |
7,6/6,12 |
7,5/6,15 |
7,7/6,32 |
7,9/6,88 |
8,3/7,04 |
7,6/6,82 |
7,7/5,35 |
M (62) 6 |
18. |
8,3/6,68 |
8,8/6,88 |
7,4/6,42 |
7,1/6,32 |
6,6/5,83 |
6,8/5,88 |
6,1/5,14 |
K (39) 6 |
19. |
6,9/5,34 |
7,4/5,58 |
7,0/5,62 |
7,2/5,57 |
5,8/4,95 |
5,9/4,62 |
5,6/4,23 |
K (48) 6 |
20. |
7,4/6,32 |
6,9/6,05 |
7,0/5,74 |
6,3/5,19 |
6,4/5,06 |
5,7/4,82 |
5,8/4,96 |
M (52) 6 |
D+PAD+I = Dieta+Peroralne AntyDiabetyki+Insulinoterapia
CAŁKOWITA ANALIZA WARTOŚCI GLIKEMII(pomiar laboratoryjny)
5% – pogorszenie
95% – poprawa
CAŁKOWITA ANALIZA WARTOŚCI GHBA % (pomiar laboratoryjny)
0% pogorszenie
100% – poprawa
Podsumowanie 1 grupy:
Młody jęczmień u pacjentów z rozpoznaniem cukrzycy II typu, którzy przeważnie są na diecie oraz na antydiabetykach (PAD) wpływa pozytywnie, obniża poziom glikemii i wartość GHBA %
Młody jęczmień został uznany za bezpieczną i pożyteczną żywność dla diabetyków.
2 grupa chorych przeważnie na PAD i insulinoterapii
Tabelka nr 2 A
(druga grupa pacjentów)
Rozwój wartości glikemii w mmol/l na czczo (informacja po lewej stronie) i wartości glikowanej proteiny w j. (informacja po prawej stronie) w słupku tabelki w porównaniu z poprzednim pomiarem labolatoryjnym z podkreśloną poprawą – pogorszeniem – pozostaniem w takim samym stanie na przeciw poprzednim wartościom.
Liczba porządkowa |
Wartości wstępne |
Po 4 tyg. |
Po 8 tyg. |
Po 12 tyg. |
Po 16 tyg. |
Po 20 tyg. |
Po 24 tyg. |
Uwagi D+PAD+I |
1. |
9,8/387 |
14,8/408 |
12,7/389 |
10,5/335 |
——— |
——— |
——— |
K(68 ) 3 |
2. |
7,9/382 |
9,0/345 |
10,4/301 |
8,6/282 |
——— |
——— |
——— |
K(72) 3 |
3. |
7,5/263 |
10,8/328 |
9,2/312 |
8,9/305 |
7,5/311 |
8,1/302 |
10,2/284 |
M(75) 6 |
4. |
12,4/319 |
15,5/358 |
10,8/396 |
8,8/346 |
16,1/452 |
6,1/370 |
8,6/370 |
K(84) 6 |
5. |
5,4/467 |
17,8/316 |
16,3/368 |
Nie przyszła |
13,1/344 |
12,5/347 |
10,8/356 |
K(54) 6 |
6. |
7,4/250 |
8,2/341 |
7,9/325 |
Nie przyszedł |
——— |
——— |
——— |
M(60) 3 |
7. |
6,3/278 |
6,2/241 |
7,3/237 |
7,6/218 |
7,7/225 |
7,1/220 |
6,5/203 |
M(57) 6 |
8. |
7,9/259 |
8,9/312 |
7,6/258 |
7,2/215 |
7,4/250 |
6,7/233 |
7,9/253 |
K(70) 6 |
9. |
7,7/218 |
10,2/257 |
10,1/210 |
8,8/212 |
7,8/213 |
10,2/257 |
7,6/249 |
K(58 ) 6 |
10. |
10,7/329 |
11,4/374 |
10,2/305 |
9,5/304 |
8,2/282 |
9,0/290 |
8,4/283 |
M(68 ) 6 |
11. |
5,4/277 |
6,6/257 |
6,7/220 |
5,8/250 |
5,6/250 |
6,1/232 |
6,8/237 |
K(65) 6 |
12. |
5,4/287 |
8,0/279 |
7,2/271 |
11,4/229 |
7,3/236 |
6,9/228 |
6,1/225 |
M (79) 6 |
13. |
10,6/467 |
8,1/393 |
5,3/433 |
6,5/344 |
5,6/356 |
8,4/383 |
6,7/391 |
K(37) 6 |
14. |
10,7/332 |
11,5/316 |
13,7/330 |
11,6/277 |
11,5/316 |
10,3/312 |
14,6/341 |
K(75) 6 |
15. |
8,2/304 |
9,7/300 |
9,4/296 |
8,9/296 |
9,5/348 |
9,3/299 |
10,7/338 |
K(48 ) 6 |
16. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
17. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
18. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
19. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
20. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
D+PAD+I = Dieta+Peroralne AntyDiabetyki+Insulinoterapia
ANALIZA WARTOŚCI GLIKEMII PO 4 TYGODNIACH(pomiar laboratoryjny)
13 % – poprawa
87 % – pogorszenie
ANALIZA WARTOŚCI GP PO 4 TYGODNIACH (pomiar laboratoryjny)
47% – pogorszenie
53% – poprawa
Tabelka nr 2 B
(druga grupa pacjentów)
Porównanie wartości pierwszego (przed rozpoczęciem używania MJ) i ostatniego (po zakończeniu używania Młodego Ję) badania labolatoryjnego glikemii w mmol/l na czczo (informacja po lewej stronie) i wartości glikowanej proteiny (informacja po prawej stronie) w słupku tabelki z podkreśloną poprawą – pogorszeniem końcowych wyników laboratoryjnych na przeciwko początkowych wyników laboratoryjnych. Dalej tabelka zawiera oszacowanie subiektywnych objawów respondentów objawów towarzyszących nefropatii cukrzycowej, angiopatii, nefropatii i retinopatii, także w formie poprawy – pogorszenia – pozostania bez zmian.
Liczba porządkowa |
Wstępne wartości |
Po 12 tyg. |
Po 24 tyg. |
Subiektywne objawy |
PoprawaTak samo |
Poznámka D+PAD+I |
1. |
9,8/387 |
10,5/335 |
——— |
Tak |
Tak samo |
K(68 ) 3 |
2. |
7,9/382 |
8,6/282 |
——— |
Tak |
Tak samo |
K(72) 3 |
3. |
7,5/263 |
——— |
10,2/284 |
Tak |
Tak |
M(75) 6 |
4. |
12,4/319 |
——— |
8,6/370 |
Tak |
Tak |
K(84) 6 |
5. |
5,4/467 |
——— |
10,8/356 |
Tak |
Tak |
K(54) 6 |
6. |
7,4/250 |
7,9/325 |
——— |
Tak |
Tak |
M(60) 3 |
7. |
6,3/278 |
——— |
6,5/203 |
Tak |
Tak |
M(57) 6 |
8. |
7,9/259 |
——— |
7,9/253 |
Tak |
Tak |
K(70) 6 |
9. |
7,7/218 |
——— |
7,6/249 |
Tak |
Tak |
K(58 ) 6 |
10. |
10,7/329 |
——— |
8,4/283 |
Nie |
Nie |
M(68 ) 6 |
11. |
5,4/277 |
——— |
6,8/237 |
Tak |
Tak |
K(65) 6 |
12. |
5,4/287 |
——— |
6,1/225 |
Tak |
Tak |
M (79) 6 |
13. |
10,6/467 |
——— |
6,7/391 |
Tak |
Tak |
K(37) 6 |
14. |
10,7/332 |
——— |
14,6/341 |
Tak |
Tak |
K(75) 6 |
15. |
8,2/304 |
——— |
10,7/338 |
Nie |
Nie |
K(48 ) 6 |
16. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
17. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
18. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
19. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
|
20. |
——— |
——— |
——— |
——— |
——— |
D+PAD+I = Dieta+Peroralne AntyDiabetyki+Insulinoterapie
CAŁOŚCIOWA ANALIZA WARTOŚCI GLIKEMII
27% poprawa
7% bez zmian
66% pogorszenie
CAŁOŚCIOWA ANALIZA WARTOŚCI GP
40% pogorszenie
60% poprawa
ANALIZA OBJAWÓW WTÓRNYCH
15% bez zmian
85% poprawa
Podsumowanie dotyczące 2 grupy:
MŁODY JĘCZMIEŃ U PACJENTÓW Z ROZPOZNIANIEM CUKRZYCY II TYPU, KTÓRZY SĄ NA PAD W POŁĄCZENIU Z INSULINOTERAPIĄ, OBNIŻA POZIOM GLIKEMII, PRZEDE WSZYSTKIM LABOLATORYJNĄ WARTOŚĆ GLIKOWANEJ PROTEINY, CO OZNACZA DŁUGOTRWAŁY SPADEK POZIOMU GLIKEMII.
Młody jęczmień został uznany za bezpieczną i pożyteczną żywność dla diabetyków.