res:
Przepisy na soki warzywne i owocowe

Przepisy na soki warzywne i owocowe

Dodaj komentarz

Soki (świeżo wyciśnięte, bez dodatku cukru) można stosować na oczyszczanie, regenerację i odbudowę organizmu. Są one bardzo wartościowe, zawierają mnóstwo witamin i świetnie smakują. Pieniądze wydane na sokowirówkę na pewno nie będą stracone (o ile sokowirówka pozostanie w użyciu :))

Warzywa i owoce na soki należy pokroić bezpośrednio przed przyrządzeniem soku. Najlepiej zaopatrywać się w warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Jeśli jednak dysponujemy tymi z supermarketu, nie należy wyciskać soku z łodyg, skórek i korzeni. Oczywiście obieramy ze skórki owoce:  ananas, mango, papaja, banany, owoce cytrusowe (choć w tym przypadku warto zostawić bogatą w pektyny białą gąbczastą skórkę). Poniżej podajemy kilka przykładowych koktajli z owoców i warzyw.

Przepisy na soki warzywne i owocowe

Na spokojny sen:

Składniki na 200 ml soku:
125 g ananasa
125 g winogron
50 g sałaty
50 g selera

Wszystkie składniki należy wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Można podawać z lodem i udekorować listkami sałaty. Sok jest bogaty w witaminy B6, C, magnez, niacynę, tryptofan. Ananas i winogrona oczyszczają, sałata i seler regenerują wątrobę i system limfatyczny. Wszystkie składniki soku ułatwiają zasypianie.

Wiosenne porządki:

Składniki na 200 ml soku:
250 g gruszek
125 g kapusty
50 g selera naciowego
25 g rukwi wodnej

Wszystkie składniki należy wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Można podawać z lodem i udekorować gałązkami selera. Sok jest bogaty m.in. w magnez, witaminę C, potas. Wszystkie cztery składniki mają działanie oczyszczające i dobrze się uzupełniają – rukiew oczyszcza układ trawienny, kapusta i gruszki usuwają zbędne substancje z jelita grubego, seler oczyszcza limfę.

soki owocowe

Wodne maleństwo

Składniki na 350 ml soku:
¼ arbuza (około 300 g miąższu)
125 g malin

Arbuz pokrój na małe kawałki, nie wyrzucaj pestek – co prawda będą dodatkowo hałasować w sokowirówce, lecz one również zawierają dużo soku. Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki i wyciśnij sok. Można podawać z lodem i udekorować malinami. Sok jest bogaty w witaminę A, C, potas, żelazo, wapń. Arbuz ma właściwości oczyszczające, moczopędne, przyspiesza krążenie płynów ustrojowych.

Zielony pokój

Składniki na 200 ml soku:
100 g brokułów
100 g jarmużu
25 g natki pietruszki
200 g jabłek
50 g selera

Wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce. Można podawać z lodem, dekorując jarmużem. Sok jest bogaty w witaminę A, C, selen, cynk. Sok ma działanie oczyszczające, podnosi poziom energii. Pobudza układ trawienny, oczyszcza wątrobę i układ immunologiczny.

Źródło: “Detoks. Cudowne soki na oczyszczenie i odnowę organizmu”, wyd. SAMP Edukacja i Informacja