6 herbatek ziołowych poprawiających trawienie
Poznaj 6 herbatek korzystnie działających na układ pokarmowy. Warto mieć w domu choć jedną z nich.
HERBATA Z KORZENIA IMBIRU
Imbir to cudowna roślina! Spośród wielu jej właściwości można wymienić działanie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe. Oprócz tego poprawia trawienie.
Jak zrobić herbatkę imbirową? To bardzo proste. Obierz i opłucz korzeń, pokrój go w drobną kostkę. Zaparz herbatkę, dodaj do niej łyżeczkę rozdrobnionego imbiru. Możesz dodać miód lub cukier trzcinowy.
HERBATA RUMIANKOWA
To jeden z najpopularniejszych środków wspomagających trawienie. Działa rozkurczowo, łagodzi bóle brzucha związane z niestrawnością. Oprócz tego korzystnie działa na struny głosowe.
HERBATA MIĘTOWA
Jej smak znają chyba wszyscy. Mięta znakomicie orzeźwia podczas upalnych letnich dni. Jest również ziołem o korzystnym działaniu na układ pokarmowy: pomaga przy wzdęciach, zmniejsza ból związany z nagromadzeniem gazów, reguluje rytm wypróżnień także wówczas, gdy zmagamy się z biegunką.
HERBATA Z NASION KOPRU
Polecana głównie na mdłości, wzdęcia, brak apetytu i zgagę.
Przeciwwskazaniem do herbatki z kopru jest okres ciąży i karmienia piersią.
HERBATA GOŹDZIKOWA
Stymuluje działanie soków trawiennych, pomaga przy zaparciach. Nie powinno się jej pić częściej niż 2 szklanki w tygodniu.
Jak zrobić herbatkę goździkową? Wystarczy małą łyżeczkę goździków zaparzać kilka minut razem z saszetką herbaty.
HERBATA Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Poprawia trawienie, wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego. Mniszek jest polecany również przy braku apetytu.
Przeciwwskazaniem do stosowania mniszka jest niedrożność dróg żółciowych, ropniak pęcherzyka żółciowego, niedrożność jelit. W kamicy żółciowej mniszek stosowany może być tylko w porozumieniu z lekarzem.