res:
Zioła na różne dolegliwości

Zioła na różne dolegliwości

Dodaj komentarz

Przyroda jest niesamowita – czÅ‚owiek otrzymaÅ‚ naturalnÄ… aptekÄ™ dostÄ™pnÄ… niemal pod rÄ™kÄ…. Tymi „aptecznymi” specyfikami sÄ… zioÅ‚a. TowarzyszÄ… one czÅ‚owiekowi od dawna, jednak na chwilÄ™ obecnÄ… ciÄ…gle na prowadzenie wysuwajÄ… siÄ™ chemiczne specyfiki zwane lekami. PocieszajÄ…ce jest jednak to, że wielu ludzi nie znajdujÄ…c ratunku w chemicznych preparatach, wraca do naturalnych metod.

Zioła na różne dolegliwości

Poniżej przedstawiamy krótką wskazówkę jakich ziół można użyć przy popularnych dolegliwościach.

Działanie:

Bakteriobójcze i dezynfekujÄ…ce – czosnek, cebula, liść mÄ…cznicy, liść borówki, owoce czarnej jagody, ziele pioÅ‚unu, dziurawca, szanty, miÄ™ty, majeranku, szaÅ‚wii, macierzanki, tymianku, kwiatu rumianku pospolitego, wrotyczu, korzeÅ„ omanu, kÅ‚Ä…cze kosaćca, kora wierzbowa.

Napotne (wskazane przy przeziÄ™bieniach) – kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, nawÅ‚oci, korzeÅ„ Å‚opianu, omanu, goryszu, pietruszki, kÅ‚Ä…cze tataraku, ziele przetacznika, rutwicy, ogórecznika, bratka polnego, liść brzozy, nasienie pietruszki, pÄ…czki topoli, owoc maliny i bzu czarnego.

Nasenne i uspokajajÄ…ce – ziele nostrzyka, liść melisy, barwnika, korzeÅ„ kozÅ‚ka, ziele macierzanki i kurzego Å›ladu, szyszki chmielu, kwiat lawendy.

ObniżajÄ…ce ciÅ›nienie krwi – cebula, czosnek, skórka biaÅ‚a cytrynowa, żurawina, dawkowane pod kontrolÄ… lekarskÄ… – ziele jemioÅ‚y i liść barwnika.

Przeciwcukrzycowe – kÅ‚Ä…cze perzu, strÄ…czyny fasoli, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha wÅ‚oskiego, ziele rdestu ptasiego, dziurawca, krwawnika, szaÅ‚wii, glistnika, rutwicy, korzeÅ„ mniszka, Å‚opianu, cebula surowa i gotowana.

PrzeciwgorÄ…czkowe – liść miÄ™ty, bobrka, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, rumianku rzymskiego, rumianku pospolitego, sÅ‚onecznika (same pÅ‚atki kwiatowe), kora wierzby, kasztanowca, owoc czarnej jagody, ziele tysiÄ…cznika i drapacza.

PrzeczyszczajÄ…ce – kora kruszyny, kÅ‚Ä…cze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysiÄ…cznika, lnicy, kwiat kocanki, siemiÄ™ lniane i liść senesu.

PoprawiajÄ…ce trawienie – ziele bylicy bożodrzewu, pioÅ‚unu, bylicy pospolitej, macierzanki, tysiÄ…cznika, drapacza, dziurawca, hyzopu, nostrzyka, majeranku, szaÅ‚wii, nawÅ‚oci, przetacznika, czosnek, cebula, kÅ‚Ä…cze tataraku, korzeÅ„ arcydziÄ™gla, podróżnika, owoc kminku, kolendry, kopru wÅ‚oskiego, jaÅ‚owca, kwiat rumianku, wrzosu, kocanki, lawendy, szyszki chmielu, liść pokrzywy, nasienie czarnuszki, gorczycy i korzeÅ„ chrzanu.

UÅ›mierzajÄ…ce bóle – owoc kasztanowca, ziele nostrzyku, ziele miÄ™ty, liść barwnika i kwiat rumianku.

 

Uwaga: Powyższe treści mają jedynie charakter informacyjny. W przypadku stosowania ziół w celu leczenia, należy skontaktować się z lekarzem lub zielarzem w celu ustalenia odpowiedniej terapii, odpowiedniej proporcji ziół i czasu ich przyjmowania.

ArtykuÅ‚ pochodzi z „Biurkowego kalendarza zdrowotnego 2011. Porady dr Jadwigi Górnickiej”, wyd AWM