
Zdrowa żywność – co to właściwie jest?
Zdrowa żywność to temat, do którego, na przestrzeni dziejów, podchodzono w skrajnie różny sposób. Kiedyś, chociaż nie często używano tego terminu, zdrowe produkty były paradoksalnie szerzej dostępne, z tego względu, że większość ludzi miała na co dzień bezpośrednią styczność z produkcją żywności i naturą jako taką. Z czasem kontakt ten zmalał, a rynek zalewała fala wysoko przetworzonego pożywienia – fala, która musiała być powstrzymana, bo ma w sobie wielką niszczącą moc. Temat zdrowego żywienia stawał się więc coraz bardziej powszechnie dyskutowany i modny, a moda ta trwa do dziś. Jak odnaleźć w tej modzie sens i sprawić, by zdrowe wybory żywieniowe były czymś więcej niż trendem, popartym nie bazującą na prawdzie reklamą? Po prostu wybierz się na zakupy z poniższą listą wskazówek!
Zdrowa żywność – czym jest? Dwa sposoby patrzenia na te kwestię
Definiując to, co rozumiemy pod pojęciem „zdrowej” żywności, warto przede wszystkim ustalić, że na problem tego rodzaju można patrzeć z dwóch perspektyw. Po pierwsze oceniając, jakie produkty są wartościowe, pełne witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy itd., przez co warto je włączyć do diety. Do poczynienia takich obserwacji potrzebujemy specjalistycznych książek (książek o kuchni i dietach, ale nie książek kucharskich), ewentualnie specjalistycznych książek kucharskich, a także prostych, zdroworozsądkowych, porad, które wpaja się nam od dziecka (głoszącej truizmy, takie jak to, że nie warto jeść zbyt dużo słodyczy, ale warzywa już tak itd.). Na początek warto przyjrzeć się po prostu piramidzie żywienia rekomendowanej przez WHO, lub poszukać jej wegetariańskich czy wegańskich wersji.
Po drugie, trzeba mieć koniecznie świadomość, że we współczesnym świecie to nie wystarczy. Obojętnie jak „zdrowe” wybralibyśmy produkty – warzywa, owoce, kiełki, czy inne super foods – nie dadzą nam one ani zdrowia, ani urody, jeżeli sposób ich produkowania nie był ekologiczny, a także etyczny. Zdrową żywność należy więc współcześnie oceniać głównie przez pryzmat sposobów produkcji dóbr, które kupujemy. Najprościej ujmując, zdrowa żywność to taka, która raz, jest oceniona jako zdrowa przez kompetentne osoby, co poparte jest naukowymi badaniami, dwa – co ważniejsze – produkowana jest z możliwym minimalnym (lub całkowicie wyłączonym) użyciu szkodliwych chemicznych substancji tak na etapie produkcji, jak i przygotowania produktu do sprzedaży (tyczy się to tak roślin, jak i produktów odzwierzęcych). Substancje, których należy unikać to pestycydy, aromaty, i wszelkiego rodzaju ulepszacze, antybiotyki (zawarte często choćby w mięsach), żywność modyfikowana genetycznie. Warto uszczegółowić te kategorie i szukać na opakowaniach niepożądanych symboli, oznaczających tego typu dodatki do żywności. To, co niepożądane, a czego nie zobaczymy gołym okiem, na etykietce – bo dzieje się podczas produkcji materiału na finalny, spożywczy produkt – wyeliminujemy, kierując się w wyborze zdrowej żywości odpowiednimi oznaczeniami, opisanymi w akapicie poniżej.
Zdrowa żywność – jakich oznaczeń szukać na produktach?
Szukajmy produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego oraz ekologicznego chowu zwierząt oraz ich przetworów, oznaczonych odpowiednimi symbolami. Jako obywatele Unii Europejskiej możemy poszukiwać symbolu Euroliść (liść uformowany z europejskich gwiazdek, na zielonym tle). Jego znaczenie pozostaje niezmienne na terenie całej Unii. Pamiętajmy, że aby produkt mógł szczycić się tego typu symbolem, musi zdobyć odpowiednie certyfikaty, a certyfikatów tych nie można kupić. Trzeba faktycznie wykazać w praktyce, że produkcja żywności danej firmy opiera się na proekologicznych zabiegach. Innej drogi nie ma, dzięki czemu można być pewnym wartości tego, co konsumujemy. Certyfikat ponadto wydawany jest tylko czasowo (na rok), a po tym czasie procedury potwierdzające ekologiczność przeprowadzanych przez firmę metod produkcji żywności należy ponownie sprawdzić, potwierdzając ich przychylność środowisku. To czyni certyfikat jeszcze bardziej wiarygodnym, bo opartym na surowych, cyklicznie egzekwowanych kryteriach. Wybierając się na zakupy, szukajmy produktów oznaczonych także następującymi symbolami.
2. Fairtrade (na znaku istnieje ten właśnie napis) – produkty, których produkcja respektuje Międzynarodowej Organizacji Pracy
3. Zielony punkt (strzałki ilustrujące cykl, w dwóch odcieniach zieleni, na planie okręgu) – produkty, których producent wniósł wkład w tworzenie systemu recyklingu odpadów
4. Znak ekologiczny EKO (ponownie, poza elementem graficznym, zapisana jest nazwa znaku, przez co znak łatwo rozpoznać) – oficjalny znak ekologiczny w Polsce, skupiający się tak na zdrowiu produkowanej żywności, jak i na etyce pracy i wpływie na środowisko podczas produkcji
Przestrzeganie wszystkich tych zasad pozwoli nam zapełnić koszyk zakupami najzdrowszymi z możliwych!
Zobacz także: