Zamienniki białego cukru
Świadomość zagrożeń jakie niesie ze sobą nadmierne spożywanie cukru jest coraz większa w społeczeństwie. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę zarówno z faktu, że cukier ma niezwykle destrukcyjny wpływ na nasze ciała, jak również z tego, że jest go w otoczeniu ogromna ilość. Nic więc dziwnego, że zamienniki cukru stają się coraz popularniejsze.
Gdzie jest cukier?
Cukier tak naprawdę jest wszędzie. Obecnie dodawany jest praktycznie do każdego produktu, który jest codziennie spożywany. Nawet do tych, których nikt nie podejrzewałby o cukier w składzie, jak chleb.
Jednak bez cukru nie da się żyć. Węglowodany to składnik niezbędny dla naszego organizmu, pełniący rolę pewnego rodzaju paliwa dla mózgu. Ma on też oczywiście niebagatelny wpływ na odczucia smakowe i czerpaną z tego powodu przyjemność.
Na szczęście natura obdarzyła ludzkość wieloma zamiennikami cukru, które smakują dokładnie tak samo, a nie są aż tak szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowo można stosować codziennie, starając całkowicie wyeliminować z diety zwykły cukier.
Jakie znamy zamienniki cukru?
Zamiast cukru można spożywać cały szereg różnorodnych produktów, które nieco różnią się między sobą smakiem oraz oczywiście stopniem słodkości. Najpopularniejsze zamienniki białego cukru to:
- Stewia – jest to roÅ›lina, która charakteryzuje siÄ™ sÅ‚odkoÅ›ciÄ… o ponad 300 razy silniejszÄ… niż cukier, zatem używajÄ…c jej należy pamiÄ™tać o dodawania minimalnej jej iloÅ›ci. Stewia nie zawiera w sobie kalorii i nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jej minusem jest delikatnie gorzkawy smak, co nie każdemu bÄ™dzie odpowiadaÅ‚o.
- Ksylitol >> inaczej nazywany cukrem brzozowym z powodu sposobu jego produkcji. Uzyskuje się go z kory brzozowej. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego cukru z powodu podobnej konsystencji i słodkości. Trzeba jednak uważać z jego ilością, ponieważ w nadmiarze może powodować kłopoty żołądkowe i mieć efekt przeczyszczający.
- Erytrol >> posiada właściwe dokładnie te same właściwości co ksylitol, ale nie powoduje dolegliwości żołądkowych. Erytrol jest całkowicie neutralny dla układu pokarmowego, więc jeśli ktoś źle toleruje ksylitol, zdecydowanie powinien sięgnąć właśnie po erytrol.
- Miód >> jest świetnym słodzikiem nie tylko ze względu na wyjątkowo słodki smak, ale przede wszystkim z powodu właściwości prozdrowotnych, jakie posiada. Jedynym minusem dodawania miodu zamiast cukru jest fakt, że w odróżnieniu od innych zamienników, miód jest dość kaloryczny. Miodu nie można dodawać do bardzo gorących napojów, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje wyjątkowe właściwości.
- Syrop klonowy >> kojarzony głównie jako dodatek do naleśników, syrop klonowy nadaje się również na alternatywa dla cukru i słodzików w innych potrawach lub wypiekach. Jeśli ktoś chce stosować go zamiast cukru, powinien uważnie przyjrzeć się kupowanemu syropowi. Na rynku dostępna jest ogromna ilość produktów podrabianych, które z prawdziwym syropem klonowym nie mają nic wspólnego.
Natura wyposażyła nas w ogromną ilość zamienników białego cukru. Jedne są lepsze, inne gorsze. Warto jednak o nich pamiętać, gdyż zawsze istnieje alternatywa dla prawdziwie niebezpiecznego dla zdrowia cukru.