res:
Zamienniki białego cukru

Zamienniki białego cukru

Dodaj komentarz

Świadomość zagrożeń jakie niesie ze sobą nadmierne spożywanie cukru jest coraz większa w społeczeństwie. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę zarówno z faktu, że cukier ma niezwykle destrukcyjny wpływ na nasze ciała, jak również z tego, że jest go w otoczeniu ogromna ilość. Nic więc dziwnego, że zamienniki cukru stają się coraz popularniejsze.

Gdzie jest cukier?

Cukier tak naprawdę jest wszędzie. Obecnie dodawany jest praktycznie do każdego produktu, który jest codziennie spożywany. Nawet do tych, których nikt nie podejrzewałby o cukier w składzie, jak chleb.

Jednak bez cukru nie da się żyć. Węglowodany to składnik niezbędny dla naszego organizmu, pełniący rolę pewnego rodzaju paliwa dla mózgu. Ma on też oczywiście niebagatelny wpływ na odczucia smakowe i czerpaną z tego powodu przyjemność.

Na szczęście natura obdarzyła ludzkość wieloma zamiennikami cukru, które smakują dokładnie tak samo, a nie są aż tak szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowo można stosować codziennie, starając całkowicie wyeliminować z diety zwykły cukier.

Jakie znamy zamienniki cukru?

Zamiast cukru można spożywać cały szereg różnorodnych produktów, które nieco różnią się między sobą smakiem oraz oczywiście stopniem słodkości. Najpopularniejsze zamienniki białego cukru to:

  • Stewia – jest to roÅ›lina, która charakteryzuje siÄ™ sÅ‚odkoÅ›ciÄ… o ponad 300 razy silniejszÄ… niż cukier, zatem używajÄ…c jej należy pamiÄ™tać o dodawania minimalnej jej iloÅ›ci. Stewia nie zawiera w sobie kalorii i nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jej minusem jest delikatnie gorzkawy smak, co nie każdemu bÄ™dzie odpowiadaÅ‚o.
  • Ksylitol >> inaczej nazywany cukrem brzozowym z powodu sposobu jego produkcji. Uzyskuje siÄ™ go z kory brzozowej. Jest doskonaÅ‚Ä… alternatywÄ… dla zwykÅ‚ego cukru z powodu podobnej konsystencji i sÅ‚odkoÅ›ci. Trzeba jednak uważać z jego iloÅ›ciÄ…, ponieważ w nadmiarze może powodować kÅ‚opoty żoÅ‚Ä…dkowe i mieć efekt przeczyszczajÄ…cy.
  • Erytrol >> posiada wÅ‚aÅ›ciwe dokÅ‚adnie te same wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci co ksylitol, ale nie powoduje dolegliwoÅ›ci żoÅ‚Ä…dkowych. Erytrol jest caÅ‚kowicie neutralny dla ukÅ‚adu pokarmowego, wiÄ™c jeÅ›li ktoÅ› źle toleruje ksylitol, zdecydowanie powinien siÄ™gnąć wÅ‚aÅ›nie po erytrol.

zamienniki cukru

  • Miód >> jest Å›wietnym sÅ‚odzikiem nie tylko ze wzglÄ™du na wyjÄ…tkowo sÅ‚odki smak, ale przede wszystkim z powodu wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotnych, jakie posiada. Jedynym minusem dodawania miodu zamiast cukru jest fakt, że w odróżnieniu od innych zamienników, miód jest dość kaloryczny. Miodu nie można dodawać do bardzo gorÄ…cych napojów, gdyż pod wpÅ‚ywem wysokiej temperatury traci on swoje wyjÄ…tkowe wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.
  • Syrop klonowy >> kojarzony głównie jako dodatek do naleÅ›ników, syrop klonowy nadaje siÄ™ również na alternatywa dla cukru i sÅ‚odzików w innych potrawach lub wypiekach. JeÅ›li ktoÅ› chce stosować go zamiast cukru, powinien uważnie przyjrzeć siÄ™ kupowanemu syropowi. Na rynku dostÄ™pna jest ogromna ilość produktów podrabianych, które z prawdziwym syropem klonowym nie majÄ… nic wspólnego.

Natura wyposażyła nas w ogromną ilość zamienników białego cukru. Jedne są lepsze, inne gorsze. Warto jednak o nich pamiętać, gdyż zawsze istnieje alternatywa dla prawdziwie niebezpiecznego dla zdrowia cukru.