res:
Wiosna w kuchni pięciu przemian? Sprawdź czym to się je!

Wiosna w kuchni pięciu przemian? Sprawdź czym to się je!

Dodaj komentarz

Wiosna dosÅ‚ownie tuż tuż. Szczególnie teraz nasze organizmy potrzebujÄ… wzmocnienia i oczyszczenia po dÅ‚ugich zimowych miesiÄ…cach. Jak to najlepiej zrobić? Poprzez zwiÄ™kszonÄ… aktywność fizycznÄ…, zażywanie sÅ‚oÅ„ca oraz odpowiednie posiÅ‚ki. NiedÅ‚ugo na rynku ukaże siÄ™ nowość wydawnicza z tematyki zdrowego odżywiania. Jest niÄ… „Wiosna w kuchni PiÄ™ciu Przemian” autorstwa jednego z autorytetów w tej dziedzinie – Anny Czelej. Książka ukaże siÄ™ pod koniec marca, jednak już dziÅ› zapraszamy do zapoznania siÄ™ z darmowym >>> fragmentem książki oraz z przepisem na pysznÄ… zupÄ™ pomidorowÄ… 🙂

Pięć Przemian w skrócie

Pięć Przemian jest metodÄ… odżywiania, która przywÄ™drowaÅ‚a z Dalekiego Wschodu, jednak przepisy zawarte w tej książce sÄ… dopasowane do naszych warunków – bazujÄ… na Å‚atwo dostÄ™pnych produktach – warzywach i owocach, które rosnÄ… w naszej strefie klimatycznej. Książka zawiera przepisy wegetariaÅ„skie, wiÄ™kszość  z nich jest odpowiednia dla osób bÄ™dÄ…cych na diecie bezglutenowej. SÄ… one przejrzyste, Å‚atwe i szybkie w wykonaniu. Książka jest bogata w kolorowe ilustracje i niezwykle apetyczna 🙂

Aby posiłek został przygotowany zgodnie z zasadami pięciu przemian pamiętaj o kilku rzeczach:

Każdy produkt niesie ze sobÄ… okreÅ›lonÄ… energiÄ™, każdy należy do okreÅ›lonej grupy (tzw. przemiany). Wyróżniamy pięć przemian: O – przemiana ognia, Z – przemiana ziemi, M – przemiana Metalu, W – przemiana wody, D – przemiana drzewa.

PrzygotowujÄ…c posiÅ‚ek, okreÅ›lone produkty należy dodawać zawsze w tej samej kolejnoÅ›ci – produkty z przemiany ognia, nastÄ™pnie z przemiany ziemi, nastÄ™pnie z przemiany metalu, później z przemiany wody, nastÄ™pnie – drzewa.

Jedz lokalnie i sezonowo – wedÅ‚ug tej metody odżywiania spożywanie produktów z innej strefy klimatycznej nie jest dobrym pomysÅ‚em, np. jedzenie cytrusów, zwÅ‚aszcza zimÄ…. Zadaniem cytrusów jest ochÅ‚odzenie organizmu, natomiast w Polsce przez wiÄ™kszÄ… część roku jest chÅ‚odno. WedÅ‚ug PiÄ™ciu Przemian powinniÅ›my rozgrzewać swoje organizmy (zimÄ…, jesieniÄ…) lub po prostu zbytnio nie przechÅ‚adzać (latem, wiosnÄ…).

Zupa pomidorowa z ryżem

A teraz zapraszamy na część kulinarnÄ… – na pomidorowÄ… z ryżem 🙂

Składniki:

O 1 litr wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki tymianku
Z 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki, 1 marchew, 1 łyżeczka cukru
M 1 cebula, kawałek selera, kawałek pora, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta ostrej sproszkowanej papryki
W sól

D ½ litra przecieru pomidorowego domowej roboty lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

O 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku

Ryż:

O 2 szklanki wrzÄ…tku
Z 1 łyżeczka oliwy
M 1 szklanka ryżu
W sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż: zagotować wodę, dodać oliwę, wsypać ryż i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. W drugim garnku zagotować wodę. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru pomidorowego i koperku. Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Zupę przelać do talerzy i posypać koperkiem.

„Wiosna w kuchni PiÄ™ciu Przemian”. Książka jest przebogata w proste, przejrzyste przepisy. To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariaÅ„skich opatrzonych zdjÄ™ciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostaÅ‚y do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad PiÄ™ciu Przemian, dotyczÄ…cych skÅ‚adników, przemian i smaków. W szeÅ›ciu rozdziaÅ‚ach zawarte zostaÅ‚y przepisy na wiosenne zupy, surówki i saÅ‚atki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekÄ…ski i dodatki oraz desery.