res:
Lecznicze właściwości szałwii. Dlaczego warto ją stosować?

Lecznicze właściwości szałwii. Dlaczego warto ją stosować?

Brak komentarzy

Szałwia lekarska to zioło, którego prozdrowotne właściwości są znane od wieków. Obecnie szałwia jest najszerzej wykorzystywaną byliną leczniczą stosowaną nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, ale również kosmetycznym. Warto poznać lecznicze właściwości szałwii, która jest naturalnym lekarstwem na wiele trapiących nas schorzeń. Warto również dodać, że intensywny smak i aromat szałwii wykorzystywany jest w celach kulinarnych.

Szałwia – właściwości lecznicze

Wiele osób zastanawia się, jak działa szałwia i skąd biorą się jej dobroczynne właściwości.

Szałwia zawiera:

  • kwasy organiczne,
  • garbniki,
  • witaminy A, C i B,
  • magnez,
  • potas, sód, cynk.

Barwniki roślinne (flawonoidy) zawarte w szałwii wykazują silne działanie przeciwzapalne, dlatego zioło można stosować jako napar w stanach zapalnych organizmu, a także zewnętrznie przemywać skaleczenia lub ogniska trądziku.

Szałwia może być również pomocna w leczeniu łuszczycy, grzybicy i łupieżu.

Olejki eteryczne i fitoestrogeny zawarte w roślinie wykazują działanie rozkurczowe, dlatego napary poleca się kobietom zmagającym się z bólami menstruacyjnymi. Picie naparu z szałwii jest polecane również kobietom, które zakończyły karmienie piersią i chcą powstrzymać laktację. Kuracja jest również skuteczna w czasie nawału pokarmu, zapobiegając zapaleniu piersi.

Regularne picie naparu z szałwii ma działanie wzmacniające organizm oraz wspomagające odporność. Dobroczynnie wpływa również na przewód pokarmowy, wspomagając trawienie i pracę jelit.

⇨ 5 ziół, które pozytywnie wpłyną na cerę. Zadbaj o skórę naturalnymi metodami 

Jak przygotować napar z szałwii?

Teraz doskonale wiemy, jak działa szałwia. Nie każdy jednak wie, jak ją stosować i przygotować tak, aby pozyskać z rośliny substancje prozdrowotne. Napar z tej rośliny ma bowiem wszechstronne zastosowanie – można go nie tylko pić, ale także wykorzystywać do inhalacji, przemywania skóry, płukania jamy ustnej.

Sposób przygotowania:

Napar z szałwii można wykonać ze świeżej rośliny, jednak częściej stosuje się susz. 1 lub 2 gramy suszu (łyżeczka) powinny zostać zalane 250 ml wrzącej wody. Napar należy zaparzać pod przykryciem przez 15 minut, następnie odcedza się susz.

W celu przygotowania naparu do kąpieli zaleca się zwiększenie proporcji i zalanie wrzątkiem 5 łyżeczek suszu.

Skąd pozyskać szałwię?

Szałwia to bardzo popularne zioło stosowane w medycynie naturalnej, dlatego nie ma większych problemów z jej pozyskaniem. Najbardziej pożądaną formą szałwii jest susz z rośliny. Warto szukać go w sklepach zielarskich, a także w sklepach z ekologiczną żywnością.

Inną dość znaną formą jest susz w saszetkach, które służą do przygotowania herbaty, a ich użycie jest bardzo wygodne – wystarczy zalać je wodą, bez konieczności odmierzania odpowiedniej ilości.

Szałwię można zbierać i suszyć samodzielnie – w naszym klimacie nie rośnie dziko, jednak sadzonki można hodować w domu, na balkonie lub w ogrodzie. Szałwia wymaga przykrywania na zimę lub przenoszenia w tym okresie do ciepłego pomieszczenia, w innym razie będzie rośliną jednoroczną. Zioło z własnej hodowli można zbierać i suszyć właściwie przez cały rok. Nadają się do tego zarówno liście, jak i naziemna część łodygi.

⇨ Te zioła poprawią trawienie. Naturalny sposób na problemy z układem trawiennym