Surówka z kapusty kiszonej z wędzonymi śliwkami – przepis według Pięciu Przemian
To jest niemal idealna propozycja na zimową surówkę:-) Kapusta kiszona (i wszystkie domowo wykonane kiszonki) jest jednym z najważniejszych źródeł witamin w okresie jesienno-zimowym. O tym jak wykonać domową kapustę kiszoną oraz jaka jest różnica między kapustą kiszoną a kwaszoną, pisaliśmy jakiś czas temu w artykule „Kapusta kiszona – przepis według Pięciu Przemian”. Dziś natomiast proponuję urozmaicenie – kapustę kiszoną z suszonymi śliwkami, żurawiną i marchewką. Ogromnym plusem jest to, że surówka jest niezwykle szybka w wykonaniu (pod warunkiem, że mamy pod ręką kapustę kiszoną;-)).
Przepis pochodzi z książki „Zima w kuchni Pięciu Przemian” – ciekawej serii książek, w której przepisy są dobrane odpowiednio do każdej pory roku, zgodnie z dalekowschodnią filozofią Pięciu Przemian. Wszystkie dania są wegetariańskie, a wśród nich jest wiele przepisów dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Surówka z kapusty kiszonej
Składniki:
D – 30 dag kapusty kiszonej, 1 garść suszonej żurawiny
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki mielonego kminku, 2 marchewki, 1 garść rodzynków
M – szczypta kardamonu
W – sól do smaku
Wykonanie:
Do miski włożyć kapustę kiszoną, dodać pokrojone śliwki, oliwę, kminek, marchew startą na tarce o dużych oczkach, rodzynki, kardamon i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gotowe:-)
Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.
O – Żywioł Ognia
Z – Żywioł Ziemi
M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa
Przepis pochodzi z książki „Zima w kuchni Pięciu Przemian” Anny Czelej.