
Słodkości Pięciu Przemian – zupa na bazie mleczka kokosowego
Dziś mamy niecodzienną propozycję – zupę na bazie mleczka kokosowego. Jest to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy jednak chcą ograniczyć rafinowany, biały cukier w swojej diecie. Przepis pochodzi z nowo wydanej książki „Lato w kuchni Pięciu Przemian” Anny Czelej.
Pamiętajmy, że kuchnia Pięciu Przemian zaleca dodawanie określonych składników w ścisłej kolejności (takiej, jaka jest w przepisie). W przypadku cukru trzcinowego zadbaj o to, aby był on od uczciwego producenta – niestety, w sklepach możemy dostać biały cukier zabarwiany karmelem, który jest sprzedawany jako nierafinowany. Wiedząc o tym, możemy już przystąpić do dzieła:)
Składniki:
Z (Żywioł Ziemi) – 1 szklanka mleczka kokosowego w płynie, 2 szklanki mleczka kokosowego w proszku, 1/4 kostki masła, 3/4 cukru trzcinowego, 8 jajek, cynamon
M (Żywioł Metalu) – szczypta imbiru
W (Żywioł Wody) – szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku rozmieszać mleczko kokosowe w proszku w mleczku kokosowym w płynie i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia. Dodać masło, cukier i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia.
Dodać 8 żółtek, szczyptę imbiru, sól. Dokładnie zmiksować. Przestudzić, potem ponownie zmiksować i schłodzić. Białka ubić na sztywną pianę (najpierw same, pod koniec ubijania dodajemy cukier, imbir i na końcu sól). Ubitą pianę z białek wyłożyć łyżeczką na wrzątek, gotować około minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku, posypać cynamonem i odstawić do schłodzenia. Pianki dodać do zupy tuż przed podaniem.
Tę słodką zupę należy popić gorzką kawą lub herbatą.