res:
Jak rozpoznać naturalnie dojrzałe pomarańcze?

Jak rozpoznać naturalnie dojrzałe pomarańcze?

Dodaj komentarz

Niechaj tytuÅ‚ tego artykuÅ‚u CiÄ™ nie zwiedzie – nie bÄ™dÄ™ pisać o banaÅ‚ach, że niedojrzaÅ‚y owoc jest zielony. ZdradzÄ™ natomiast pewne ważne informacje, o których producenci żywnoÅ›ci niechÄ™tnie bÄ™dÄ… mówić…

Krótka historia sztucznego dojrzewania pomarańczy

 Jeszcze w XIX wieku ludzie nie mieli problemu z odróżnieniem pomaraÅ„czy dojrzaÅ‚ej od niedojrzaÅ‚ej: dojrzaÅ‚a byÅ‚a pomaraÅ„czowa, niedojrzaÅ‚a – zielona. Jednak w XX wieku, wraz z rozwojem „chemii” możliwoÅ›ci udoskonalania żywnoÅ›ci poszerzyÅ‚y siÄ™. PowszechnÄ… praktykÄ… byÅ‚o zanurzanie zielonych owoców w pomaraÅ„czowym barwniku „Red-32”. Producenci żywnoÅ›ci zauważyli, że ludzie dużo chÄ™tniej kupowali takie owoce. Jednak w 1955 roku stosowanie barwnika zostaÅ‚o zakazane – okazaÅ‚o siÄ™, że jest on toksyczny.

PrzemysÅ‚ cytrusowy musiaÅ‚ wiÄ™c wymyÅ›lić inny sposób na zakamuflowanie niedojrzaÅ‚ych owoców. Najbardziej skutecznÄ… i do dziÅ› stosowanÄ… metodÄ… jest poddanie zielonych owoców dziaÅ‚aniu odpowiednich iloÅ›ci gazu etylenowego, który jest naturalnym hormonem wywoÅ‚ujÄ…cym proces dojrzewania w owocach. Jednak o ile w przypadku pomidorów gaz etylenowy przyspiesza dojrzewanie również w Å›rodku, to w przypadku pomaraÅ„czy – jedynie z zewnÄ…trz. Taka pomaraÅ„cza jest bardziej kwaÅ›na od owoców dojrzewajÄ…cych w sposób naturalny.

Czy jest jeszcze jakiś sposób, aby rozpoznać pomarańcze dojrzewające w sposób sztuczny i naturalny? Tak!

Jak rozpoznać dojrzałe pomarańcze?

Podczas zakupów należy przyjrzeć siÄ™ wszystkim pomaraÅ„czom na półce sklepowej. JeÅ›li kolor ich skórek jest różnorodny (od żółtego po ciemnopomaraÅ„czowy), to znaczy, że owoce nie dojrzewaÅ‚y w sposób sztuczny. Wtedy należy wybrać najciemniejszÄ… pomaraÅ„czÄ™ – taka jest najbardziej dojrzaÅ‚a i wartoÅ›ciowa.

JeÅ›li wszystkie owoce majÄ… ciemnopomaraÅ„czowÄ… barwÄ™, nie ma możliwoÅ›ci odróżnienia, które dojrzaÅ‚y w sposób naturalny w sposób naturalny, a które zostaÅ‚y poddane dziaÅ‚aniu etylenu. W tym przypadku należy podjąć inne kryterium wyboru – rozmiar. W trakcie dojrzewania pomaraÅ„cze powiÄ™kszajÄ… swoje rozmiary, tak wiÄ™c wiÄ™kszy owoc bÄ™dzie dojrzalszy.

Sezon na pomarańcze

Innym sposobem na zakup pysznych i dojrzaÅ‚ych pomaraÅ„czy, jest ich zakup w sezonie, który zaczyna siÄ™ z w poÅ‚owie grudnia i trwa do marca. Istnieje dużo wiÄ™ksze prawdopodobieÅ„stwo, że owoce sprzedawane poza tym okresem „dojrzewajÄ…” w sposób sztuczny.

A aby mieć pewność, że pomarańcze na pewno dojrzały tak, jak Matka Natura to zaplanowała i są w pełni wartościowe, warto sięgnąć po pomarańcze organiczne.

Źródło: Dzika strona jedzenia