res:
Orzechy brazylijskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy brazylijskie – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Brak komentarzy

Orzech brazylijski jest owocem drzewa bertolecja (orzesznica brazylijska) – wysokiego, osiągającego 50 mm wysokości i żyjącego nawet ponad 500 lat. Rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej, głównie w Amazonii. Mimo jego nazwy największym dostawcą tego rodzaju orzechów jest Boliwia.

Orzech brazylijski jest jednym z największych. Ma kształt półksiężyca, skórkę w kolorze mlecznej czekolady oraz beżowy, jędrny i maślany miąższ. W smaku orzech zbliżony jest do orzeszków piniowych i makadamii – ma ziemisty posmak.

Orzechy brazylijskie – właściwości i składniki

Orzech brazylijskie to źródło mikro- i makroelementów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawierają m.in. takie cenne składniki, jak:

  • Selen – uczestniczy we wszystkich procesach metabolicznych organizmu, zapewnia ochronę antyoksydacyjną, wzmacnia układ odpornościowy.
  • Magnez – przejawia pozytywne działanie na pracę jelit oraz wydzielanie żółci. Pomaga usprawnić pracę serca i naczyń krwionośnych.
  • Miedź – poprawia proces odnowy tkanki kostnej, pomaga organizmowi lepiej przyswajać tlen.
  • Fosfor – wpływa na pracę mózgu, poprawia stan tkanki kostnej.
  • Arginina to aminokwas, który sprzyja krzepnięciu krwi.
  • Witamina B1 – jest niezbędna do prawidłowego przebiegu większości reakcji w organizmie.
  • Białka – pełnią rolę budulca dla komórek i tkanek, budują odporność, wpływają na proces przyswajania przez organizm tłuszczów, minerałów i witamin.
  • Tłuszcze – pełnią funkcje energetyczne i ochronne organizmu.

Orzechy brazylijskie zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3.

Tu kupisz orzechy brazylijskie »

Dzienne spożycie orzechów nie powinno przekraczać 30-50 g, co odpowiada jednemu lub dwóm orzechom. Jedzenie 1 orzecha dziennie uzupełnia dzienne spożycie selenu, co z kolei pomaga organizmowi niszczyć komórki rakowe. Wysoka zawartość selenu minimalizuje ryzyko zachorowania m.in. na raka piersi i prostaty.

Orzechy brazylijskie zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do usprawnienia pracy jelit i ich efektywnego oczyszczania.

Produkt ten zyskał popularność także ze względu na inne, korzystne skutki dla organizmu człowieka:

  • Orzech obniża poziom cholesterolu.
  • Normalizuje poziom cukru we krwi.
  • Pomaga w chorobach jelit, służy, jako doskonały środek wspomagający w leczeniu, ponieważ oczyszcza jelita i usuwa toksyny.
  • Pomaga uzupełnić energię organizmu dzięki wysokiej zawartości kalorii.

Zobacz także: Właściwości i zalety orzechów włoaskich »


Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze i kalorie

W przeliczeniu na 100 g orzechy brazylijskie zawierają:

  • Wartość energetyczna: 656 kcal
  • Białka – 14.3 g
  • Węglowodany –  4.8 g
  • Tłuszcze:  66.4 g.
  • Popiół – 3,51 g
  • Woda – 3,48 g
  • Mono- i disacharydy – 2,3 g
  • EFA – nasycone kwasy tłuszczowe – 15,1 g

Korzyści z orzechów brazylijskich to przede wszystkim zawartość dużej ilości pierwiastków, takich jak:

  • Cynk – 4,06 mg
  • Wapń – 160 mg
  • Miedź – 1743 mg
  • Selen – 1917 mcg
  • Magnez – 376 mg
  • Potas – 659 mg
  • Żelazo – 2,43 mg
  • Fosfor – 725 mg
  • Sód – 3 mg
  • Mangan – 1,223 mg.

Zawartość witamin jest nie mniej obfita. Korzystne właściwości orzecha brazylijskiego wynikają z zawartości:

  • Cholina – 28,8 mg
  • Witamina C – 0,7 mg
  • Witamina PP – 0,295 mg
  • Witamina E – 5,73 mg
  • Witamina B1 – 0,617 mg
  • Witamina B9 – 22 mcg
  • Witamina B5 – 0,184 mg
  • Witamina B6 – 0,101 mg
  • Witamina B2 – 0,035 mg.

Zalety orzechów brazylijskich wynikają również z zawartości betainy i argininy – to najważniejsze aminokwasy regulujące stabilność krzepnięcia krwi.

Z korzystnych właściwości orzechów brazylijskich mogą korzystać nie tylko dorośli. Są bezpieczne także dla  dzieci.