
Orzechy brazylijskie – właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzech brazylijski jest owocem drzewa bertolecja (orzesznica brazylijska) – wysokiego, osiągającego 50 mm wysokości i żyjącego nawet ponad 500 lat. Rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej, głównie w Amazonii. Mimo jego nazwy największym dostawcą tego rodzaju orzechów jest Boliwia.
Orzech brazylijski jest jednym z największych. Ma kształt półksiężyca, skórkę w kolorze mlecznej czekolady oraz beżowy, jędrny i maślany miąższ. W smaku orzech zbliżony jest do orzeszków piniowych i makadamii – ma ziemisty posmak.
Orzechy brazylijskie – właściwości i składniki
Orzech brazylijskie to źródło mikro- i makroelementów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawierają m.in. takie cenne składniki, jak:
- Selen – uczestniczy we wszystkich procesach metabolicznych organizmu, zapewnia ochronę antyoksydacyjną, wzmacnia układ odpornościowy.
- Magnez – przejawia pozytywne działanie na pracę jelit oraz wydzielanie żółci. Pomaga usprawnić pracę serca i naczyń krwionośnych.
- Miedź – poprawia proces odnowy tkanki kostnej, pomaga organizmowi lepiej przyswajać tlen.
- Fosfor – wpływa na pracę mózgu, poprawia stan tkanki kostnej.
- Arginina to aminokwas, który sprzyja krzepnięciu krwi.
- Witamina B1 – jest niezbędna do prawidłowego przebiegu większości reakcji w organizmie.
- Białka – pełnią rolę budulca dla komórek i tkanek, budują odporność, wpływają na proces przyswajania przez organizm tłuszczów, minerałów i witamin.
- Tłuszcze – pełnią funkcje energetyczne i ochronne organizmu.
Orzechy brazylijskie zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3.
Tu kupisz orzechy brazylijskie »
Dzienne spożycie orzechów nie powinno przekraczać 30-50 g, co odpowiada jednemu lub dwóm orzechom. Jedzenie 1 orzecha dziennie uzupełnia dzienne spożycie selenu, co z kolei pomaga organizmowi niszczyć komórki rakowe. Wysoka zawartość selenu minimalizuje ryzyko zachorowania m.in. na raka piersi i prostaty.
Orzechy brazylijskie zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do usprawnienia pracy jelit i ich efektywnego oczyszczania.
Produkt ten zyskał popularność także ze względu na inne, korzystne skutki dla organizmu człowieka:
- Orzech obniża poziom cholesterolu.
- Normalizuje poziom cukru we krwi.
- Pomaga w chorobach jelit, służy, jako doskonały środek wspomagający w leczeniu, ponieważ oczyszcza jelita i usuwa toksyny.
- Pomaga uzupełnić energię organizmu dzięki wysokiej zawartości kalorii.
Zobacz także: Właściwości i zalety orzechów włoaskich »
Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze i kalorie
W przeliczeniu na 100 g orzechy brazylijskie zawierają:
- Wartość energetyczna: 656 kcal
- Białka – 14.3 g
- Węglowodany – 4.8 g
- Tłuszcze: 66.4 g.
- Popiół – 3,51 g
- Woda – 3,48 g
- Mono- i disacharydy – 2,3 g
- EFA – nasycone kwasy tłuszczowe – 15,1 g
Korzyści z orzechów brazylijskich to przede wszystkim zawartość dużej ilości pierwiastków, takich jak:
- Cynk – 4,06 mg
- Wapń – 160 mg
- Miedź – 1743 mg
- Selen – 1917 mcg
- Magnez – 376 mg
- Potas – 659 mg
- Żelazo – 2,43 mg
- Fosfor – 725 mg
- Sód – 3 mg
- Mangan – 1,223 mg.
Zawartość witamin jest nie mniej obfita. Korzystne właściwości orzecha brazylijskiego wynikają z zawartości:
- Cholina – 28,8 mg
- Witamina C – 0,7 mg
- Witamina PP – 0,295 mg
- Witamina E – 5,73 mg
- Witamina B1 – 0,617 mg
- Witamina B9 – 22 mcg
- Witamina B5 – 0,184 mg
- Witamina B6 – 0,101 mg
- Witamina B2 – 0,035 mg.
Zalety orzechów brazylijskich wynikają również z zawartości betainy i argininy – to najważniejsze aminokwasy regulujące stabilność krzepnięcia krwi.
Z korzystnych właściwości orzechów brazylijskich mogą korzystać nie tylko dorośli. Są bezpieczne także dla dzieci.