Olej kokosowy w kuchni – przepis na wegetariaÅ„ski smalec zioÅ‚owy
Co można zrobić z olejem kokosowym? O możliwoÅ›ciach jego wykorzystania pisaliÅ›my we wczeÅ›niejszym artykule („BIO olej kokosowy nierafinowany”). DziÅ› przedstawiamy jeden z przepisów kulinarnych z zastosowaniem oleju kokosowego – smalec zioÅ‚owy.
Składniki:
– 500 g oleju kokosowego
– 15-20 Å‚yżek oleju lnianego tÅ‚oczonego na zimno
– 2 duże cebule
– 2-3 jabÅ‚ka
– zioÅ‚a: majeranek, rozmaryn, szaÅ‚wiÄ™, czosnek, nieco hyzopu i tymianku, sól, pieprz
Wykonanie:
PokrojonÄ… cebulÄ™ szklimy na odrobinie tÅ‚uszczu kokosowego, nastÄ™pnie podgrzewamy caÅ‚y tÅ‚uszcz i krótko zagotowujemy w nim starte jabÅ‚ka. Teraz dodajemy drobno posiekane zioÅ‚a: majeranek, rozmaryn, szaÅ‚wiÄ™, czosnek, nieco hyzopu i tymianku, sól, pieprz i olej lniany. MasÄ™ trzeba dobrze rozmieszać i napeÅ‚nić niÄ… naczynie kamionkowe lub sÅ‚oiki – w nich smalec ma ostygnąć.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z książki „ZioÅ‚a. Uprawa, zbiór, zastosowanie”.