res:
Miód receptą na słodkie i zdrowe życie!

Miód receptą na słodkie i zdrowe życie!

1 komentarz

Każdy z nas zna miód – jego zapach, smak i wygląd, ale ile tak naprawdę wiemy na jego temat? To istotne i prawidłowo zadane pytanie, ponieważ gdybyśmy chcieli przeprowadzić sondę uliczną okazałoby się jak bardzo nasza wiedza na temat tego złotego płynu jest uboga. Aż wstyd. Ale na szczęście większość rzeczy w życiu można naprawić, a już na pewno uzupełnić braki wiedzy. Dziś, niczym pogotowie miodowe – oto przychodzimy z pomocą!:)

Bez wątpienia miód jest jednym z najcenniejszych produktów wytworzonych przez naturę. Przyjemny zapach, aromat i konsystencja nie stanowią wszystkich jego zalet. O nie! Największymi walorami miodu są jego właściwości zdrowotne. Zatem nie trudno się domyślić, że zastosowanie tego złocistego płynu jest bardzo rozległe – od kuchni, przez kosmetologię do domowego gabinetu lekarskiego.

Miód jest słodkim produktem spożywczym wytwarzanym przez pszczoły, które dzięki swojej ciężkiej pracy przetwarzają nektar kwiatowy, bądź inne słodkie soki roślinne. Takim sposobem gromadzony w plastrze miód ulega dojrzewaniu. Stanowi niewiarygodnie wyjątkowy i wartościowy produkt ze względu na posiadane składniki odżywcze tj.: witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, hormony. Miód jest szczególnie doceniany w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje występujące jesienią, zimą i wiosną.

W zależności od surowca oraz pory jego zbierania wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane. Mogą przybierać konsystencję zarówno płynną jak i stałą, zaś ich barwa może przybierać odcienie od jasnej żółci do ciemnego brązu.
Istotną zaletą miodu jest to, że jest on dobry dla każdego, zarówno dla osób starszych, jak i dzieci, chorych i zdrowych. To niewiarygodne, że poza tym, że świetnie smakuje, to jeszcze przyprawia nas o zdrowie!

Przykładowe właściwości lecznicze miodu:
– leczy wrzody żołądka i działa przeciwbiegunkowo
– leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
– pozytywnie wpływa na pracę mózgu i pracę serca
– koi nerwy, dobroczynnie wpływa na jakość snu
– wspiera walkę z przeziębieniem oraz leczy choroby gardła
– hamuje procesy miażdżycowe
– uodparnia organizm i zwiększa apetyt

miódd

Przyjrzyjmy się bliżej miodom i im właściwościom leczniczym:

  •  MIÓD RZEPAKOWY – wspomaga gojenie się ran i blizn. Charakteryzuje się cennymi właściwościami odpowiedzialnymi za prawidłową pracę serca i układu krążenia.
  • MIÓD LIPOWY – cechuje się działaniem rozgrzewającym i łagodzącym podczas infekcji oskrzeli i zatok, stąd szczególnie zalecany w leczeniu grypy. Co więcej, działa wzmacniająco i uspakajająco na organizm.
  • MIÓD GRYCZANY – uszczelnia naczynia krwionośne. Podbudowuje układ odpornościowy oraz wspiera leczenie infekcji układu oddechowego.  Wspomaga profilaktykę miażdżycy.
  • MIÓD WRZOSOWY – idealny dla mężczyzn ze względu na swoje dobroczynne działanie chroniące prostatę. Ponadto, swoje zastosowanie odnajduje w leczeniu dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym.
  • MIÓD AKACJOWY – wyróżnia się zbawiennym wpływem na wątrobę, ponieważ działa oczyszczająco ze szkodliwych substancji. Dodatkowo jest zalecany podczas występowania dolegliwości związanych z układem pokarmowych tj.: wrzody, zaparcia, skurcze.
  • MIÓD NOSTRZYKOWY – obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zalecany osobom dotkniętych nerwicą serca oraz innymi sercowymi dolegliwościami. Wykazuje właściwości przeciwkrzepliwe oraz przeciwskurczowe w chorobie wieńcowej. Dodatkowo posiada działanie uspokajające także szczególnie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na bezsenność, migrenę, nerwobóle i zespół klimakteryczny.
  • MIÓD NAWŁOCIOWY – swoje zastosowanie odnajduje przy schorzeniach i chorobach tj.: grypa, katar, przeziębienia oraz biegunka. Miód ten jest pomocny również w dolegliwościach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
  • MIÓD SPADZIOWY – jest rodzajem miodu, który stanowi najbogatsze źródło substancji dbających o nasze zdrowie. Idealnie sprawdza się w stanach wyczerpania organizmu w wyniku choroby, stresu i ciężkiej pracy. Pomaga przy leczeniu infekcji układu oddechowego oraz wspiera profilaktykę chorób serca.
  • MIÓD MNISZKOWY – zalecany osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i jelitowe oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych. Dodatkowo wspomaga leczenie niedokrwistości oraz schorzenia reumatyczne. Pomaga uzyskać równowagę w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
  • MIÓD FACELIOWY – oddziałuje leczniczo przy przeziębieniach oraz nieżytach żołądka. Dodatkowo miód ten obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, kawy oraz herbaty. Zalecany osobom cierpiącym na problemy z nadciśnieniem.
  • MIÓD KONICZYNOWY – wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, napotnym, przeciwzapalnym oraz moczopędnym. Skutecznie wspomaga podczas leczenia biegunek, zapalenia oskrzeli, wyczerpania nerwowego. Ze względu na zawartość fruktozy zalecany jest cukrzykom.
  • MIÓD MALINOWY – wzmacnia układ odpornościowy oraz pracę serca. Cechuje się działaniem napotnym, rozgrzewającym i przeciwgorączkowym. Idealnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych.
  • MIÓD LEŚNY – wspiera walkę ze schorzeniami na tle alergicznym. Pomaga w przeziębieniach oraz wzmacnia system nerwowy. Pozytywnie wpływa na samopoczucie.
  • MIÓD MANUKA – wytwarzany z nowozelandzkich kwiatów krzewu herbacianego manuka. Methylglyoxal, który stanowi jeden z aktywnych składników miodu odpowiada za szereg właściwości prozdrowotnych tj.:
    – poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie wspomaga leczenie dolegliwości żołądka i jelit,
    – wspomaga leczenie dolegliwości skórnych tj.: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skory,
    – wspomaga walkę z gronkowcem złocistym i nowotworami,
    – pomaga przy infekcjach gardła, zapaleniu dziąseł,
    – posiada właściwości antybakteryjne przy smarowaniu ran i poparzeń.

Co więcej, miody swoje zastosowanie odnajdują w produkcji kosmetyków. Na ich bazie tworzone są produktu służące pielęgnacji skóry całego ciała i włosów, dodając blasku i zdrowego wyglądu naszej urodzie.

Na koniec przedstawiamy kilka ciekawostek na temat pszczół:
– na świecie wyróżnia się około 20 000 gatunków pszczół
– wielkość pszczół może wynosić od 0,2 mm – 40 mm
– pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje od 20 tys. do 100 tys. pszczół, a  wśród nich jest tylko jedna królowa
– pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawanych dźwięków
– średni zasięg lotu pszczoły wynosi 3 km, ale maksymalnie może wynosić nawet 10 km
– aby stworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić około 4 mln kwiatów
– pszczoły wytwarzają miód w sposób niezmienny od 150 mln lat

Czy to nie są wystarczające powody, aby włączyć miód do codziennej diety?

Korzystajmy z dobrodziejstw natury i nieprzerwanie dbajmy o to, co mamy najcenniejsze – o zdrowie.