Kurkuma – apetyczna przyprawa i… naturalny antybiotyk
Czy wiesz, że kurkuma to coś więcej niż tylko przyprawa? Ten żółtawy proszek, który najprawdopodobniej wielu z nas posiada w swoim zestawie przypraw, ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Dziś uchylam rąbka tajemnicy tej rośliny.
Poznaj kurkumÄ™
Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Z wyglÄ…du przypomina kÅ‚Ä…cze imbiru, lecz wnÄ™trze po przeciÄ™ciu jest włókniste, w kolorze pomaraÅ„czowym – tak, jak na poniższym zdjÄ™ciu.
Kłącza kurkumy są stosowane jako świeże lub parzone wrzątkiem, a następnie suszone i mielone na proszek, który jest nam tak dobrze znany jako przyprawa. Jest on lekko gorzkawy i ziemisty w smaku.
Jest ona również naturalnym, dość silnym barwnikiem – gdy przypadkowo zabrudzimy ubranie, możemy mieć problemy z wywabieniem plamy.
Jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, m.in. wchodzi w skład curry. Medycyna ajurwedyjska, wywodząca się z Indii, od wieków chętnie wykorzystuje cenne właściwości kurkumy.
Kurkuma – naturalny antybiotyk
W medycynie naturalnej kurkuma jest uważana za naturalny antybiotyk. Posiada wiele cennych skÅ‚adników, m.in.: kwasy tÅ‚uszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mineraÅ‚y, czy też kurkuminÄ™ – skÅ‚adnik, który należy do tzw. grupy polifenoli. WedÅ‚ug naukowców kurkumina bardzo korzystnie oddziaÅ‚uje na zdrowie: wspomaga pracÄ™ stawów, prostaty, dziaÅ‚a ochronnie na tkankÄ™ nerwowÄ… mózgu.
Kurkumie przypisuje się również właściwości antynowotworowe.
Jak zwiększyć wchłanianie kurkumy
Szczyptę kurkumy warto dodawać do codziennych posiłków. Można ją również spożywać z jogurtem lub kefirem, wystarczy dodać jedną płaską łyżeczkę i dokładnie wymieszać.
Aby zwiększyć jej wchłanianie, można ją stosować na dwa poniższe sposoby:
Kurkuma z żółtkiem jaja
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1-2 żółtka jajka
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Spożyć w ciągu dnia.
Napój z kurkumy
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 litr wody
Wodę zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę kurkumy, gotujemy dziesięć minut. Po ostudzeniu można wypić. Kurkuma będzie stopniowo opadać, tak więc najlepiej wypić napój do 4 godzin po przyrządzeniu.
Kurkuma >> powinna być dostępna w każdym sklepie spożywczym. Natomiast duże opakowania sproszkowanej kurkumy lub kurkumę w tabletkach dostaniemy w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.