res:
Kurkuma - apetyczna przyprawa i... naturalny antybiotyk

Kurkuma – apetyczna przyprawa i… naturalny antybiotyk

Dodaj komentarz

Czy wiesz, że kurkuma to coś więcej niż tylko przyprawa? Ten żółtawy proszek, który najprawdopodobniej wielu z nas posiada w swoim zestawie przypraw,  ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Dziś uchylam rąbka tajemnicy tej rośliny.

Poznaj kurkumÄ™

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Z wyglÄ…du przypomina kÅ‚Ä…cze imbiru, lecz wnÄ™trze  po przeciÄ™ciu jest włókniste, w kolorze pomaraÅ„czowym – tak, jak na poniższym zdjÄ™ciu.

Kłącza kurkumy są stosowane jako świeże lub parzone wrzątkiem, a następnie suszone i mielone na proszek, który jest nam tak dobrze znany jako przyprawa. Jest on lekko gorzkawy i ziemisty w smaku.

Jest ona również naturalnym, dość silnym barwnikiem – gdy przypadkowo zabrudzimy ubranie, możemy mieć problemy z wywabieniem plamy.

Jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, m.in. wchodzi w skład curry. Medycyna ajurwedyjska, wywodząca się z Indii, od wieków chętnie wykorzystuje cenne właściwości kurkumy.

Kurkuma – naturalny antybiotyk

W medycynie naturalnej kurkuma jest uważana za naturalny antybiotyk. Posiada wiele cennych skÅ‚adników, m.in.: kwasy tÅ‚uszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mineraÅ‚y, czy też kurkuminÄ™ – skÅ‚adnik, który należy do tzw. grupy polifenoli. WedÅ‚ug naukowców kurkumina bardzo korzystnie oddziaÅ‚uje na zdrowie: wspomaga pracÄ™ stawów, prostaty, dziaÅ‚a ochronnie na tkankÄ™ nerwowÄ… mózgu.

Kurkumie przypisuje się również właściwości antynowotworowe.

kurkuma

Jak zwiększyć wchłanianie kurkumy

Szczyptę kurkumy warto dodawać do codziennych posiłków. Można ją również spożywać z jogurtem lub kefirem, wystarczy dodać jedną płaską łyżeczkę i dokładnie wymieszać.

Aby zwiększyć jej wchłanianie, można ją stosować na dwa poniższe sposoby:

Kurkuma z żółtkiem jaja

Składniki:

  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka kurkumy
  • 1-2 żółtka jajka
  • 1-2 Å‚yżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Spożyć w ciągu dnia.

Napój z kurkumy

Składniki:

  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka kurkumy
  • 1 litr wody

Wodę zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę kurkumy, gotujemy dziesięć minut. Po ostudzeniu można wypić. Kurkuma będzie stopniowo opadać, tak więc najlepiej wypić napój do 4 godzin po przyrządzeniu.

Kurkuma >> powinna być dostępna w każdym sklepie spożywczym. Natomiast duże opakowania sproszkowanej kurkumy lub kurkumę w tabletkach dostaniemy w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.