
Kruche babeczki z poziomkami i bitą śmietaną według Pięciu Przemian
Dziś mamy propozycję kulinarną:) Może nie jest ona do końca zdrowa, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe grzeszki żywieniowe. Proponujemy pogrzeszyć na słodko – z kruchymi babeczkami, bitą śmietaną i poziomkami.
Te przepyszne owoce zawierają m.in. witaminę C, sole mineralne, antocyjany, karotenoidy, kwasy organiczne. Świeże poziomki, zwłaszcza te przed chwilą zerwane prosto z pola, oprócz niewątpliwych korzyści zdrowotnych, mają również (tak jak każde świeżo zerwane owoce) dużo qi, czyli tzw. energii życiowej.
Składniki i wykonanie:
Z – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 kg mąki kukurydzianej, 4 żółtka, kostka masła, 2/3 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki oliwy
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 1/4 szklanki śmietany
Szybko zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim metalowe foremki na babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Wyjąć z piekarnika ostudzić, wyjąć z foremek. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę:
Z – 500 g śmietanki 36%, 1 szklanka cukru pudru
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
Składniki ubić na dość sztywną masę. Bitą śmietanę nałożyć na korpusy babeczek. Dodać poziomki (D – 20 dag poziomek).
Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „Z”, „M”, „W” oraz „D”.
Z – Żywioł Ziemi
M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa
Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej strony wKuchniPieciuPrzemian.pl. Przepis na kruche babeczki jest zaczerpnięty z książki „Lato w kuchni Pięciu Przemian„.