
Smaczne, proste i bardzo tanie śniadanie – kasza jaglana z owocami.
Dziś mam propozycję na śniadanie – jest ona niezwykle prosta w wykonaniu, smaczna i w dodatku bardzo tania. Oto kasza jaglana z owocami.
Kasza jaglana z owocami
Składniki:
– 1/3 szklanki kaszy jaglanej
– 2 śliwki, 1/2 jabłka, 1/2 gruszki, banana lub innego słodkiego owocu
– 3 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni
– miód (opcjonalnie)
– odrobina cynamonu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pestki prażymy na patelni. Owoce kroimy na kawałki. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy owoce i cynamon – podgotowujemy kaszę z dodatkami jeszcze dosłownie chwilę – około 1 minutę. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dyni. Miłośnicy słodkości mogą dodać jeszcze miód.
I gotowe:-) Powyższy przepis jest na 1 porcję średniej wielkości.
Kasza jaglana z owocami to:
– fantastyczna alternatywa dla gotowych płatków śniadaniowych – o niebo zdrowsza,
– rozkosz dla zmysłów, uczta dla żołądka,
– kasza jaglana jako jedyna z kasz ma działanie zasadowe,
– kasza jaglana i śliwki lub jabłko to „baza”, na której możemy tworzyć własne kompozycje smaków – dodając ulubione owoce, orzechy, ziarna.
Smacznego:-)
Miłośnikom polskich kasz i wszystkim, którzy chcieliby odkryć ich smak i zalety (a jest ich wiele!), polecam książkę „Dania z kaszy„.